Yvette berättar om Bukarest - Rumänien

– I Bukarest och på landsbygden har ungdomarna återupptagit traditionen att brodera blusar. Det finns oändligt många mönster, symboler och färgkombinationer som alla har sin betydelse. Många världskända modeskapare har inspirerats och gjort sin tolkning av de traditionella mönstren men mina favoriter är Adrian Oianu som gör fina kläder och Iutta som främst gör riktigt bra handväskor, säger Yvette.

Reseambassadören Yvette berättar!

Yvette

Yvette Larsson

2017-09-14

Till vardags arbetar Yvette som språklärare i Helsingborg men hennes hjärta slår extra hårt för Bukarest. Genom åren har det blivit ett trettiotal resor till landet och hon har uppmärksammats av rumänsk press som en inofficiell ambassadör för Rumänien.

– Jag älskar hela stämningen i Bukarest, blandningen av allt möjligt. Du förväntar dig en grej men så händer något annat. Människorna är jättekreativa och det finns alltid en konsert, marknad eller happening att gå på.

Vid sin första resa till Rumänien 1985 fick Yvette kontakt med jämnåriga Mihai. De blev brevvänner och höll kontakten genom åren och drygt 25 år efter deras första möte träffades de igen i Köpenhamn.

– Vi träffades i en timme och jag lärde mig massa saker om livet och jag fick en chock när jag sedan kom till Rumänien igen — vi i Skandinavien har helt fel bild.

Människorna var otroligt vänliga, snyggt klädda och trevliga. Landet, naturen med berg och alper, Karpaterna och Svartahavskusten gör att man känner sig som i en saga, säger Yvette Larsson.

Efter mötet med Mihai bestämde sig Yvette för att få fler människor att upptäcka Bukarest genom att starta bloggen och Facebook-sidan The Bucharest Lounge.

Under Ceaușescu och kommunismen förkastades många rumänska traditioner vilket har lett till att den unga generationen haft ett stort behov att hitta tillbaka till sin kulturella identitet. Många har valt att engagera sig i La blouse Roumaine, en rörelse vars syfte är att lyfta traditionen kring den handbroderade rumänska blusen.

"I Bukarest och på landsbygden har ungdomarna återupptagit traditionen att brodera blusar. Det finns oändligt många mönster, symboler och färgkombinationer som alla har sin betydelse. Många världskända modeskapare har inspirerats och gjort sin tolkning av de traditionella mönstren men mina favoriter är Adrian Oianu som gör fina kläder och Iutta som främst gör riktigt bra handväskor, avslutar Yvette."

Yvettes tre tips till Bukarest:

  • Pâine și Vin, en jättemysig restaurang och vinbar med smårätter och riktigt bra vinutbud.
  • Origo Coffee, trendigt café, trevlig personal och bästa kaffet i hela Bukarest.
  • Grönsaks- och fruktmarknaden vid Obor. I somras var det en helt fantastisk
  • melonmarknad där man kunde känna doften från flera hundra meters avstånd.

Till Bukarest flyger du direkt från Malmö Airport med Wizz Air och resan tar cirka 3 timmar och 30 minuter. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under tusenlappen.

Vill du lära dig mer om Bukarest och bli inspirerad av Yvettes berättelser kan du läsa mer på bloggen The Bucharest Lounge.

Bokhandel i ståtlig byggnad Gammal gata i Bukarest Kvinna står bredvid två människor med krukor på huvudet