Skopje – Makedonien

Skopje är Makedoniens huvudstad och landets politiska, ekonomiska och kulturella centrum. Här finns livliga torg, religiösa byggnader, nationalmonument och vackert bevarade områden från Osmanska riket. Området som varit bebott sedan åtminstone 4000 år före Kristus och är hem till Moder Teresa har en minst sagt rik historia redo att utforska.

Reseambassadören Jesper berättar

Makedonien är nästa stora populära resmål på den västra delen av Balkanhalvön. Känd för sina många kloster, den gnistrande Ohridsjön och vinindustrin som tidigare försåg större delen av Jugoslavien med de ädla druvornas dryck.

Den gamla marknaden eller bazaaren i Skopje är som ett levande museum över osmanska, bysantinska och moderna byggnader. Näst efter den stora bazaaren i Istanbul var detta den största marknadsplatsen på Balkan, men i Makedonien har det varit centrum för kommers sedan 1100-talet. Utforska alla trånga gator och gränder som fylls av små affärer, moskéer och hamambad. Några av byggnaderna har byggts om till museum och gallerier, som Čifte Amam. Om du skulle råka bli hungrig så finns det utsökt mat på alla restaurangerna i området.

Ingen resa till Skopje är komplett utan ett besök vid Dušanbron, den kända stenbron över floden Vardar i centrala Skopje. Bron knyter ihop stadens största torg med den gamla bazaaren och är ett välkänt landmärke som bland annat fått en central placering på Skopjes stadsvapen. Den nuvarande bron byggdes mellan 1451 och 1469 på uppdrag av Sultan Mehmet II.

Det makedonska köket är sannolikt det mest prisvärda i hela Europa så se till att verkligen uppleva matlagningen i en av kontinentens mest underskattade nationer. På makedonska menyer finns självklart grillat kött och många liknande rätter som du även hittar i andra delar av Balkan. Se till att också prova nationalrätten tavče gravče, färska bönor som först kokas och sedan bakas i ugnen. En annan favorit är pastrmajlija som är en slags paj med torkat kött.

För den som är sugen på att gå vidare efter middagen finns området Debar Maalo med många nyöppnade barer. Längst öppettider har dock barerna i Čaršija.

Flyg till Skopje med Wizz Air från Malmö Airport.

Reseambassadören Jesper berättar

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

2018-01-29

Jesper Hallberg arbetar till vardags som sportjournalist. Han är bosatt i Helsingborg med sin flickvän och de båda älskar att resa, helst till lite mer okända resmål där man får upptäcka nya och spännande saker. Skopje var en favorit sedan tidigare, så när Jesper fick uppdraget som Malmö Airports reseambassadör packade han väskorna direkt och begav sig mot Makedonien.

En tidig onsdagsmorgon flög Jesper och hans flickvän från Malmö och ungefär två och en halv timme senare var de framme i Skopje. Trots att det var början på december sken solen och Jesper var glad att han lämnat jackan hemma i Skåne.

− Efter ankomst på hotellet Bushi Resort hamnade vi direkt nere på hotellets spa i ett par timmar, vi kunde inte låta bli! Sedan avrundade vi kvällen med en magisk pizza på hotellets restaurang, säger Jesper Hallberg.

Dagen därpå tillbringade de förmiddagen med att promenera runt i stan och kika i affärer. Vid lunchtid hade de kommit fram till floden Vardar som går igenom de centrala delarna av Skopje.

− Vi åt lunch på en båt som ligger mitt i floden Vardar, här åt vi var sin stor portion pasta tillsammans med den lokala ölen Skopsko som är fantastiskt god. Allt till en kostnad av 100 kronor. 

− Direkt efter gick vi till ett café på Alexander den stores torg där vi beställde var sin cappuccino tillsammans med cheesecake och chokladfondant. Även här blev vi förvånade över priset, runt 50 kronor, fortsätter Jesper.

Förutom den lokala ölen så är Skopje och hela Makedonien känt för sin vinindustri, idag finns det drygt 80 vingårdar här och hundratals miljoner liter vin görs här varje år. Så det var självklart för Jesper och hans flickvän att skåla med makedonskt rödvin när deras andra dag i Skopje led mot sitt slut.

− På fredagen vaknade vi tidigt för att åka till Canyon Matka. 5000 hektar av vacker natur och en av Makedoniens mest populära utomhussevärdheter. För er som inte varit här - åk hit! Det är sagolikt vackert, en härlig upplevelse och dessutom blev bilderna blev väldigt fina, säger Jesper.

Ett av världens bästa handbollslag, HR Vardar, kommer från Skopje och till Jespers stora glädje utspelades ett derby mot Metalurg under deras besök i staden. Det var härlig stämning i hallen och något de inte hade fått uppleva hemma.

− Under vår resa fick vi prova massor av god och prisvärd mat och dryck. Vi rekommenderar varmt både den italienska restaurangen Carpe Diem och restaurang Park. Efter de här fem dagarna i Skopje tycker jag att det här en bra sammanfattning: Vill du uppleva saker, se en fantastisk natur och leva som en kung? Då är Makedonien något för dig.

Till Skopje flyger du direkt från Malmö Airport med Wizz Air och resan tar ca två och en halv timme. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under tusenlappen.

En färgglad gata i Skopje Utsikt över Skopje Vackra Matka sjön. En solig decemberdag i Skopje Statyn på Alexander den stores torg.