Tuzla - Bosnien-Hercegovina

Tuzla i nordöstra Bosnien-Hercegovina är en universitetsstad med anor så långt tillbaka som 950-talet. Staden omges av vacker natur och har fått sitt namn från de stora saltfyndigheter som finns i området. Här finns Europas enda saltvattensjöar som årligen besöks av hundratusentals sommargäster. Restaurangerna i Tuzla är också kända för sin speciella tillagning av den traditionella bosniska rätten ćevapčići.

Läs Marias reseberättelse från Tuzla

För en stad som ligger minst sex timmars bilresa från havet är det något förvånansvärt att se stränderna fulla av människor som solar, badar och säljer frukt och handdukar, precis som på vilken strand vid Medelhavet som helst. Stadens saltvattensjöar är relativt nya och helt artificiella. Tuzla är den enda staden i världen där saltsjöar, vattenfall och stränder ligger inuti stadskärnan.

Tuzla har haft en omvälvande historia och staden omnämns första gången år 950. Under medeltiden användes namnet Soli vilket är bosniska för salt. Under de nästan 400 år som följde styrdes Tuzla av det Osmanska riket och staden fick sitt nya namn som används än idag och betyder just saltplatsen. 1918 bildades kungariket Jugoslavien som sedermera blev federationen Jugoslavien som styrde området fram till 1992.

Under åren med jugoslaviskt styre utvecklades Tuzla till en industristad med kolgruvor, kraftverk och fabriker. Precis som i resten av Jugoslavien flyttade folk från landsbygden in till städerna för att arbeta och Tuzla blomstrade.

En av Balkans mest inflytelserika författare, Meša Selimović, härstammar från Tuzla. Varje år anordnas en bokfestival i hans minne där pris delas ut till den bästa romanen från Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Serbien och Montenegro.

Innan du lämnar Tuzla måste du smaka den traditionella bosniska rätten ćevapčići och det gör du bäst på Limenka. Restaurangen med utsikt över saltvattensjön har legat i samma hus i flera årtionden men nyligen genomgått en renovering. Med luftkonditionering, bekväma möbler och utmärkt service kan du enkelt koppla av och njuta av ćevapčići i världsklass, för ungefär 20-30 kronor per portion.

Flyg till Tuzla med Wizz Air från Malmö Airport.

Reseambassadören Maria berättar!

Maria Prahl

Maria Prahl

2017-09-14

Maria Prahl från Vankiva strax utanför Hässleholm fick uppdraget att bli Malmö Airports reseambassadör och tog med sig 14-åriga sonen till saltstaden Tuzla i nordöstra Bosnien-Hercegovina för att utforska både pyramider och saltvattensjöar.

Taxin från flygplatsen stannade utanför Hotel Mellain, en tjugo våningar hög skyskrapa med glasfasad och högst upp i huset finns en bar med utsikt över hela staden. Efter att ha checkat in och lämnat väskorna i ett stort rum begav sig Maria och Isak ut mot saltvattensjöarna.

– Ett bra tips är att ha badskor med sig eftersom stenarna vid sjöarna kan göra riktigt ont att gå på och man kan bli helt stekt om man inte får tag i en solstol med parasoll. Vi föredrog att bada i vattenfallen lite längre bort där vattnet var något svalare. Sammanlagt betalade vi runt 25 kronor för inträde, 20 kronor för ett parasoll och ungefär 12 kronor för en kall öl, vad mer behöver man? säger Maria.

Morgonen därpå flög de ett litet Cessna-plan till grannstaden Visoko för att utforska de omdiskuterade kullarna som författaren och entreprenören Semir Osmanagić påstått i själva verket är världens äldsta och största pyramider.

Semir Osmanagić, som jag personligen fått kontakt med, skickade sin bästa guide Haris för att ta emot oss. Vi fick en guidad tur i de tunnlar som man håller på att gräva ut och han visade keramiska stenar som sades vara handgjorda för flera tusen år sedan. Det hela var mycket spännande men en viss skepsis ligger kvar, jag tror inte på att det skulle vara en 30 000 år gammal antenn till universum och healing är inte heller min grej, men helt klart spännande, säger Maria.

Väl tillbaka i Tuzla blev det en drink i hotellbaren på tjugonde våningen innan det var dags att ge sig ut för att hitta stadens bästa ćevapčići. Restaurangerna i Tuzla är kända för sin speciella tillagning av just den traditionella bosniska rätten.

– Både jag och Isak är jättenöjda med resan, även om man blir lite utmattad av alla upplevelser när det är så otroligt varmt. Värmen slår till i dalgångsgrytan och det känns som om luften står still, men då passade vi på att besöka några köpcenter med bra luftkonditionering. Särskilt flygturen till pyramiderna var en spännande och prisvärd upplevelse, avslutar Maria.

Till Tuzla flyger du direkt från Malmö Airport med Wizz Air och resan tar cirka 2 timmar och 10 minuter. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under tusenlappen.

Pojke tittar ut över en av saltsjöarna i Tuzla Pojke och kvinna står framför ett flygplan Pojke och kvinna framför grönklädda berg i Tuzla Pojke sitter i en cykel för två med rött tak Pojke tittar ut från flygplan på grönklädda berg