På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Gotland

Dölj karta
Visa karta
  • Spela film
  • Spela film
  • Spela film
Det är något alldeles speciellt med Gotland. Kanske är det ljuset, stränderna och det ständigt närvarande havet. Att ön är en av Sveriges soligaste platser – även i november – gör sitt till. Det kan vara kulturarvet, historien som både syns och känns överallt. Eller människorna. Jordnära och gästvänliga livsnjutare finns det gott om bland öborna. Det kan vara folklivet. Alla de som strosar omkring i staden innanför murarna. Är det naturen med det öppna och inbjudande landskapet? En alldeles speciell ö hälsar dig välkommen till upptäckter och utforskning. Eller bara till vila. Här är avstånden aldrig långa – mellan norr och söder, öst och väst, stad och land.
Avgångar till Gotland från Malmö

Just nu hittar vi inga avgångar. Det kan bero på att det inte finns några direktflyg till din destination just idag. Gå vidare till tidtabellen för att hitta förslag på bästa resväg.

Ovan visas bara direktflyg.
För fullständig tidtabell, klicka här
Se & göra
Gotland är en plats för sommarsemester med sol och bad, men också en plats för sköna avbrott i vardagen under höst, vinter och vår. En plats för utflykter, upptäckter och äventyr. Eller som energikälla när du behöver koppla av och hämta ny kraft. Upplevelserna på Gotland är många. Låt dig inspireras av vad denna vackra ö har att erbjuda.
Visby Ruiner
De flesta ruiner man ser är lämningar av medeltida kyrkor som övergivits. Några av dem är öppna för besök under sommaren. Den äldsta byggnaden är Kruttornet vid Almedalen som under medeltiden var bevaknings- och försvarstorn.
Gotlands Museum
Museet mitt i Visby bjuder på upplevelser i världsklass med Gotlands unika bildstenar och vikingatida skattkammare. Årets stora utställning heter 1361-Striden om Gotland. Fornsalen är lättillgänglig och familjevänlig med museibutik och fräscht café med mysig uteservering. På Fornsalen kan du hyra en nyckel och upptäcka Visbys ruiner och torn på egen hand eller gå med på en stadsvandring med kunniga guider.
Bungemuseet
Upptäck hur livet på Gotland levdes förr på ett av Sveriges största friluftsmuseer. Här möter du bönder, fiskare, torpare, stenarbetare, hantverkare och skollärare, men även egendomslösa i deras hus och gårdar från 1600-talets mitt till 1920-talets slut. I Leikstuen finns lekar och lekredskap från förr där stora som små kan prova att gå på styltor, bygga bulhuspussel och störta stang. Datum för marknader, tornerspel och annat kul hittar du på:
Bottarve
Bottarve på sydligaste Gotland är en härlig kulturmötesplats med museum, café, butik och teater. Nu finns även ett nytillskott på ängen intill – lekfältet Tottes täppu. Här kan både mindre och större barn stoja i härlig, naturlig miljö på Storsudret.
Hovleden
Kom riktigt nära den gotländska naturen. Ge dig ut på hästryggen. Upptäck underbara ridvägar längs havet, genom lummiga skogar och över blommande ängen. För dig som hellre låter någon annan hantera tömmarna finns härliga turer med häst och vagn.
Gotska Sandön
Gotska Sandön är Gotlands enda nationalpark och ligger 38 km norr om Fårö. Ön ligger ensligt till och är ständigt utsatt för naturens krafter. En alldeles unik naturupplevelse som är väl värd ett besök. Med milslånga sandstränder och en stillhet som är sällsynt idag, gör ön till en unik plats. Nästan som en gömd skatt. Till ön reser man med båt från Nynäshamn eller Fårösund under perioden maj-september. Det finns bekvämt boende i stuga eller lite enklare inkvartering i tält. De flesta väljer att stanna några dygn på ön, men det går även dagsturer från Nynäshamn.
Stora Karlsö
Ta båten ut till Stora Karlsö och möt myllrande fågelberg, prunkande orkidémattor och en fantasieggande kulturhistoria. Båtresan från Klintehamn tar bara en halvtimme, men känslan av att komma till en annan värld är påtaglig. Med en kunnig guide vandrar du på ön i lugn takt i ca 2,5 timmar och får uppleva öns främsta sevärdheter. Restaurangen på Stora Karlsö har ett unikt läge med en fantastisk utsikt över havet. Unna dig lite extra och bo en natt i Fyrbyn, majestätiskt tronande på klipphyllans kant.
Tåg på Gotland
I Dalhem mitt på Gotland finns Gotlands Hesselby Jernväg med sommartrafik från Hesselby Jernvägsstation till Munkebos. Åk med gamla ånglok, personvagnar och godsvagnar byggda mellan 1878 och 1945 från de banor som förr fanns på ön. Vid Hesselby finns museum, vagnhallar och café samt möjlighet att hyra dressin.
Bra att veta
Resa till Gotland
Det är lätt och snabbt att ta sig till Gotland. Färjorna går året runt från Nynäshamn och Oskarshamn och tar dig till Visby på cirka tre timmar, se tidtabell på www.destinationgotland.se eller ring +46 771 22 33 00. Under sommaren kan man åka mellan Västervik och Visby med Gotlandsbåten, de har också turer mellan Nynäshamn och Visby, se www.gotlandsbaten.se Flyga kan du göra dagligen från Stockholm med BRA och SAS. För fler flyglinjer se www.swedavia.com/visby
Boka hotell
Boka hotell

Här kan du enkelt boka din hotellvistelse genom vår samarbetspartner booking.com

Boka hyrbil

Boka hyrbilen smidigt och enkelt inför resan.