På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Så vill sydsvenskarna ha sin semester

2012-10-11, kl. 12:00

Vilka val gör svenskarna i samband med sin semester och hur beter vi oss inför, under och efter resan? För att ta reda på detta genomförde Swedavia med hjälp av TNS SIFO en webbaserad undersökning under juni månad med privatpersoner som har flugit på semester under det senast året.  Det visar sig att knappt sju av tio bestämmer sitt resmål minst tre månader i förväg och lika många vill vara förberedda i någon utsträckning. Men väl framme vill de allra flesta ta dagen som den kommer.


Malmöborna sticker ut när det gäller intresse för att uppleva kultur på semestern. 21 procent dras till resor med ett stort kulturutbud jämfört med riksgenomsnittet på 13 procent. Malmöborna gillar att vara välklädda när de reser, 40 procent klär sig helst i ”snyggare fritidskläder” att jämföra med riksgenomsnittet på 29 procent. 

Över hälften av svenskarna, 54 procent, svarar att telefonen, läsplattan eller datorn är mindre viktig under resan. Nästan lika många uppdaterar aldrig eller sällan sin Facebook-profil. Och väldigt få saknar jobbet. Här följer sydsvenskarna samma mönster.

– Solsemester är populärast bland alla svenskar. Efter solresorna kommer kulturresan och storstadsresan.

– Tiden på flygplatsen ägnar sydsvensken helst åt att fika (27 procent), prata med ressällskapet (18 procent och shoppa (11 procent).

– Som tidsfördriv ombord på planet anger 38 procent att de helst läser, följt av 20 procent som helst sover och 19 procent som tittar på film.

– För de flesta innebär semestern också nya upplevelser för smaklökarna. De allra flesta, 75 procent, vill äta lokal mat på semestern. Endast fyra procent vill äta precis som hemma.

– 37 procent köper hem typiska souvenirer.

– Knappt hälften av sydsvenskarna saknar sin säng, men bara 15 procent saknar vardagslivet.

Om rapporten Resenären

Rapporten Resenären bygger på en undersökning utförd av TNS SIFO. Metoden är webbintervjuer med 2 000 privatpersoner i ett riksrepresentativt urval som har flugit på semester under det senast året. Intervjuerna genomfördes 26-28 juni 2012. I regionen Sydsverige ingår Skåne och Blekinge län.

Vill du veta mer? Gå in på www.swedavia.se/resenaren