Nedsatt rörlighet

Här läser du mer om nedsatt rörlighet ombord på flygplan och vad som gäller för rullstolar och rullatorer i samband med flygresan. Tänk på att flygbolagens regler varierar beroende på om din rullstol är manuell och elektrisk.

En person med nedsatt rörighet får assistans i rullstol

Ombord på flygplanet är flygbolaget ansvarig för dig som resenär och varje flygbolag har särskilda regler för varje flygplanstyp. Oftast är det så att ju större flygplan, desto bättre tillgänglighet för dig med nedsatt rörlighet. Små flygplan har dessutom extra begränsat lastutrymme, vilket gör det svårt att få plats med rullstolar, i synnerhet elektriska rullstolar.

Har du en funktionsnedsättning som gör att du har nedsatt rörlighet och behöver assistans vid måltider och toalettbesök? Då vill de flesta flygbolag att du reser i sällskap med en personlig assistent som kan hjälpa dig under resan. Läs mer om det nedan.

Du som använder rullstol får gärna välja en väska till handbagaget som får plats i ditt knä, eftersom en personlig assistent eller flygplatsens ledsagare kan ha svårt att bära handbagaget och köra rullstolen samtidigt. 

Behov av assistans vid måltider och toalettbesök

Om du behöver assistans vid måltider, toalettbesök eller förflyttning så måste du resa med en personlig assistent. Toaletterna ombord på flygplanet är ofta små och personalen ombord har inte möjlighet att lyfta eller hjälpa till inne på toaletten.

Om du själv kan ta dig från rullstolen ombord till flygplanssätet eller toalettstolen kan en ledsagare på flygplatsen och sedan personalen ombord hjälpa dig till och från toaletten, men de assisterar inte under själva toalettbesöket.

Kontrollera med ditt flygbolag i god tid före avresan för att se vilka regler som gäller för personliga assistenter ombord.

Rullstol

Det är viktigt att du berättar att du använder rullstol när du bokar din flygresa. Beskriv gärna vad du behöver ha hjälp med i samband med flygresan, till exempel förflyttning från rullstol till flygplanssäte. Dessutom behöver du ge tydlig information till personalen på flygplatsen om hur din rullstol ska tas isär och sättas ihop.

Reglerna ser lite olika ut beroende på vilken typ av rullstol du använder, vilket gör att du kan behöva förbereda dig på olika sätt. Till exempel är inte alla typer av elektriska rullstolar tillåtna ombord i flygplanens bagageutrymme.

Du kan inte ta med din privata rullstol ombord på flygplanet, utan den måste alltid läggas i bagageutrymmet. Läs mer om detta under rubrikerna Manuell rullstol och Elektrisk eller batteridriven rullstol.

Det kostar ingenting extra att ta med sin rullstol på resa och du behöver inte heller räkna in rullstolens vikt i den totala bagagevikten. På långa flygresor ska det finnas en speciell rullstol ombord på flygplanet, men kontrollera för säkerhets skull i förväg med flygbolaget så att det finns.

Manuell rullstol

Om du har en manuell rullstol går det ofta bra att använda den ända fram till flygplansdörren. Men, på vissa flygplatser måste du lämna in din privata rullstol vid incheckningen och istället låna en som tillhör flygplatsen.

För att minska risken för skador på din rullstol kan du ta av alla lösa delar före incheckning och exempelvis ta med dem i handbagaget. Detta gäller till exempel sprintar av olika slag eller dynan på rullstolen som riskerar att bli blöt i bagagehanteringen.

Elektrisk eller batteridriven rullstol

Om du använder en elektrisk eller batteridriven rullstol måste du checka in den med ditt bagage. När det är gjort får du låna en rullstol som tillhör flygplatsen.

Av säkerhetsskäl får inte alla sorters elektriska och batteridrivna rullstolar lastas på ett flygplan, utan endast elrullstolar med så kallade torrcellsbatterier eller gelébatterier är tillåtna. Därför måste du redan när du bokar resan berätta vilken sorts batterier din elrullstol har.

Du måste också ange mått och vikt för din elrullstol vid bokningen. Ibland kan du även behöva ange rullstolens mått, vikt och batterisort vid incheckningen – så ta med de uppgifterna om de skulle behövas. Vid frakten måste elrullstolens batterikablar gå att koppla ur och sätta fast så att inte strömkretsen sluts. Godkända batterier kan sitta kvar i rullstolen.

Skriv upp vikt, mått och batterityp i förväg och ta med – se dokument - pdf (nytt fönster)

Godkända batterier:

  • Torrcellsbatterier
  • Gelébatterier

Batterier som inte är tillåtna ombord:

  • Våtcellsbatterier (kan skickas till destinationen i förväg som frakt)
  • Litiumbatterier

Kontakta flygplatsen i förväg och kontrollera om du kan skicka dina batterier med frakt, och hur det går till. Om du behöver veta mer om batterierna och kablarna som just din elrullstol har så kan du kontakta det företag som har tillverkat den.

Ombordstigning och avstigning med rullstol

Utrustningen för ombordstigning och avstigning för dig med nedsatt rörlighet är olika från flygplats till flygplats. En del har inbyggda gångar för ombordstigning och avstigning, som tar dig direkt från flygplanet till flygplatsen. Ibland lutar gången, beroende på flygplanets höjd.

Om det inte finns en inbyggd gång från flygplatsdörren så använder flygbolaget en flyttbar trappa som leder från flygplanets dörr ner till marken. Om ditt flygbolag använder en trappa som saknar lyfthjälp så hjälper ett höj- och sänkbart fordon dig att komma ner till marken. Om ett sådant fordon också skulle saknas så finns sitter du i en särskild stol och ledsagarna hjälper dig ner för trappan.

Du som använder vanlig rullstol får flytta över från rullstolen som använts ombord på flygplanet till din egen manuella rullstol när du kommit ut genom flygplansdörren. Du bör kunna ge tydlig information om hur din rullstol sätts ihop.

Du som använder elrullstol får oftast flygplatsens manuella lånerullstol vid flygplansdörren, innan du får din privata elrullstol tillsammans med ditt bagage.

Ta gärna av lösa delar från din rullstol

Personalen på flygplatsen är rädd om din rullstol när de lägger den i bagageutrymmet och när de lastar av den. Men, ibland händer det att exempelvis rullstolar och bagage blir skadat ändå. För att minska risken för skador kan du ta av alla lösa delar från din rullstol innan incheckning.

Tips: lägg de lösa delarna i en liten påse som du tar med in på planet. Detta gäller till exempel sprintar av olika slag eller dynan på rullstolen som annars riskerar att bli blöt i bagagehanteringen.

Om din rullstol skadats eller kommit bort

Om något av dina hjälpmedel, till exempel din rullstol, skadats eller försvunnit under resan ansvarar flygbolaget för att tillfälligt ersätta dessa med ett annat hjälpmedel. De hjälpmedlen är dock inte alltid helt identiska med dem som du hade med dig. 

Rullator

Om du har en rullator visar du upp den i incheckningen där den får en bagagetagg. Sedan kan du använda rullatorn på flygplatsen ända fram till gaten. Där tar sedan personal hand om rullatorn och lägger den i bagageutrymmet.

Du som använder rullator kan även boka ledsagning. Ledsagningen kan gälla från det att du kommer fram till flygplatsen och hela vägen ombord på planet. Men du kan också boka ledsagning enbart från gaten till flygplanssätet om du vill.