På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Läkemedel

Flytande läkemedel behöver inte läggas i plastpåsar som övriga vätskor. Men kom ihåg att packa så att du lätt kan visa upp dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen. 

Receptfria läkemedel

Receptfri medicin (linsvätska, hostmedicin, näsdroppar med mera) får du i första hand ta med så mycket du behöver under själva flygresan. Men du kan ta med dig receptfri medicin för hela din bortavaro om du är osäker på om du kan köpa produkten på resmålet eller om den bara finns i större förpackningar.

Receptbelagda läkemedel

Du får i ditt handbagage ta med dig så mycket receptbelagd medicin som du behöver under din bortavaro. 

Narkotikaklassade läkemedel

Intyg krävs vid införsel av narkotikaklassade läkemedel

Vid införsel av narkotikaklassade läkemedel för eget bruk i EU-EES-länderna måste du kunna visa upp ett intyg som styrker din rätt att ta med dig det. Detta gäller oavsett om du har läkemedlet i handbagaget eller i incheckat bagage. Till narkotikaklassade läkemedel räknas bland annat många sömnläkemedel, lugnande medel och starka smärtstillande läkemedel. Vänd dig till ett apotek för att få att så kallat Schengenintyg utfärdat. 

Narkotikaklassade läkemedel– olika regler i olika länder

Kontakta ett apotek eller Läkemedelsverket om du är osäker på om ditt läkemedel är narkotikaklassat i Sverige. Narkotikaklassningen kan skilja mellan olika länder. Också de regler som gäller för införsel av dessa mediciner kan variera från land till land. Kontakta landets ambassad för närmare information. 

Läkarintyg bra att ha med sig

Om du reser från Sverige till länder utanför EU-EES-området bör du kontakta reslandets ambassad för att informera dig om vilka regler som gäller för införsel av narkotikaklassade läkemedel. Du måste kunna styrka att de läkemedel du tar med dig är avsedda för personligt, medicinskt bruk genom till exempel läkarintyg på lämpligt språk. Du kan också kontakta det flygbolag som du ska resa med för att få reda på vad som gäller.