På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Nedsatt rörlighet ombord på flygplanet

Här läser du mer om nedsatt rörlighet ombord på flygplan och vilka begränsningar som finns för små flygplan. Du får också veta vilken typ av hjälp du kan få av flygplanspersonalen. 

Flygplansvinge mot blå himmel, ovanför moln. Fotografi

Ombord på flygplanet är flygbolaget ansvarig för dig som resenär. Varje flygbolag har särskilda regler för varje flygplanstyp. Bland annat gäller speciella regler för var du som resenär får sitta om du inte själv kan ta dig till en nödutgång. 

Ofta är det så att ju större flygplan, desto bättre tillgänglighet för dig med nedsatt rörlighet. De små flygplanen har också begränsat lastutrymmet för stort bagage som rullstolar, i synnerhet elektriska rullstolar. 

Toalettbesök ombord

Toaletterna ombord på flygplanet är ofta små. Personalen ombord har inte möjlighet att lyfta eller hjälpa till inne på toaletten. På långa flygresor ska det finnas en rullstol ombord på flygplanet – kontrollera i förväg med flygbolaget så att det finns. Om du själv kan ta dig mellan rullstolen och flygplanssätet respektive toalettstolen, får du hjälp fram till toaletten. 

Assistent under flygresan

Om du behöver hjälp att äta, hjälp under toalettbesöket eller hjälp mellan flygplanssätet och rullstolen ombord måste du resa med en assistent. Kontrollera med flygbolaget innan resan vilka regler som gäller för assistenter ombord på flygplanet.