På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Ledsagning - planera resan

Det allra bästa är om du bokar ledsagning senast 48 timmar före din flygresa, boka gärna redan när du köper din flygresa. Försök också vara på flygplatsen i god tid och kontakta oss på plats så att vi vet att du är här. Du kan boka ledsagning oavsett vilken typ av funktionsnedsättning du har – se exempel på den här sidan.

Berätta om dina behov när du bokar ledsagning

En funktionsnedsättning kan till exempel både handla om nedsatt rörlighet och en nedsatt förmåga att hitta. Berätta om dina behov och säg att du vill ha ledsagning redan när du bokar flygbiljetten. Försök vara så tydlig du kan. Om du kan får du gärna berätta vilken typ av ledsagning du vill ha med hjälp av beskrivningarna längst ner på den här sidan.

Efter bokningen skickar flygbolaget vidare information om dina särskilda behov till flygplatsen, som ansvarar för att hjälpa dig när du kommer dit.

Du kan exempelvis boka ledsagning om du har följande behov baserat på en funktionsnedsättning:

 • Är rullstolsburen
 • Behöver hjälp till och från flygplanet
 • Behöver hjälp att ta dig ombord på flygplanet
 • Känner oro
 • Har svårt att hitta
 • Har en hörselnedsättning
 • Har en synnedsättning
 • Har ledarhund
 • Har svårt att gå i trappor
 • Måste ha med dig syrgastuber på resan 

Det enbart är ledsagning för dig med ett funktionshinder som är utan kostnad. Övrig ledsagning innebär att du betalar en avgift till flygbolaget.

Packa handbagaget rätt 

Packa alltid din medicin i handbagaget, även flytande mediciner. Är du rullstolsburen? Då får du gärna tänka på att ditt handbagage bör kunna få plats i ditt knä då ledsagaren har svårt att bära ditt handbagage när han eller hon kör rullstolen. 

För att minska risken för skador på din rullstol är det också bra om du tar av alla lösa delar från din rullstol innan incheckning och tar med dem i en liten påse in på planet. Detta gäller till exempel dynan på rullstolen, ta gärna med den in på planet annars riskerar den att bli blöt i bagagehanteringen.

Kontakta oss på plats

När du kommer fram till flygplatsen är det viktigt att du kontaktar personal på plats så att de vet att du har kommit dit. Till exempel genom att säga till personalen i incheckningsdisken att du är där för att få ledsagning så att de kontaktar din ledsagare. Annars vet  inte ledsagaren att du är på flygplatsen och väntar. Det går också bra att kontakta oss via en informationsdisk eller en så kallad help-point.

När ska du vara på flygplatsen?

Ta reda på när flygplatsen öppnar om du ska resa tidigt på morgonen. Fråga också den du bokar flygresan av hur lång tid i förväg du måste vara på flygplatsen. Nedan ser du ungefärliga tider, men det kan hända att flygbolaget vill att du ska vara där ännu tidigare för att hinna med flyget. 

Ungefärliga tider för när du bör vara på flygplatsen:

 • Incheckning eller informationsdisk. Om du väljer att möta din ledsagare vid incheckningen eller en informationsdisk måste du vara där senast en timme före ditt flyg går.
 • Help-point. Om du väljer att möta din ledsagare vid en help-point måste du ofta vara där senast två timmar före ditt flyg går, eller tidigare om du fått den informationen från flygbolaget eller annan arrangör som du bokat resan av. 

Vänta på ledsagare

Du har alltid rätt till ledsagning. Kortast väntetid på en ledsagare får du om du bokat ledsagning senast 48 timmar före planet ska gå. Det underlättar också ledsagarnas arbete om du bokar i förväg, på så vis kan de planera arbetet så mycket som möjligt. Väntetider för ledsagning hittar du i menyn på den här sidan.

Beskrivning av särskilda behov när du bokar

När du bokar ledsagning via ditt flygbolag eller resebyrå är dessa förkortningar och beskrivningar bra att kunna. 

Särskilda behov

Kod till bokningen

Rullstolsburen och/eller kan inte gå längre sträckor. WCH-R
Rullstolsburen och/eller kan inte gå i trappor. WCH-S
Rullstolsburen med någon typ av förlamning. WCH-C
Intellektuellt hinder. MAAS + FREE 
Blind eller nedsatt syn. MAAS + BLND
Blind och döv. MAAS DEAF/BLIND
Döv eller nedsatt hörsel. MAAS + DEAF
Ensamåkande barn. Alla ensamåkande barn mellan 5 och 11 år måste ha ledsagning. De får alltså inte resa själva. Är barnet mellan 12 och 16 år har de rätt att få ledsagning om de önskar. Här betalar du en avgift till flygbolaget. UM