På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Rullstol

Här läser du mer om vad som gäller för både manuell och elektrisk rullstol i samband med flygresan.

Tala om att du använder rullstol när du bokar din flygresa. Incheckningspersonalen på flygplatsen berättar för dig var rullstolen ska lämnas. Du kan inte ta med egen rullstol in till sittplatsen på flygplanet utan rullstolen läggs alltid i flygplanets bagageutrymme. Det kostar ingenting extra. Du behöver inte heller räkna in rullstolens vikt i den totala vikten för tillåten bagagemängd.

Du bör kunna ge tydlig information till flygplatspersonalen om hur din rullstol tas isär och sätts ihop. 

Manuell rullstol

Om du har en manuell rullstol går det ofta bra att använda den ända fram till flygplansdörren. På vissa flygplatser måste rullstolen lämnas redan vid incheckningen. Du får då låna en rullstol som tillhör flygplatsen.

Elektrisk eller batteridriven rullstol

Alla flygplan kan inte ta med elektriska eller batteridrivna rullstolar. Därför måste du redan när du bokar resan berätta om du har en sådan rullstol. Du måste också ange mått och vikt för rullstolen.  

Bara rullstolar med så kallad torrcells- eller gelébatterier får lastas ombord på ett flygplan. Batterikablarna ska lätt kunna kopplas ur och sättas fast så att inte strömkretsen sluts. Batteriet kan sitta kvar i rullstolen. Våtcellsbatterier måste skickas som frakt – kontakta flygplatsen i förväg och kontrollera var, när och hur du skickar batterierna med frakt. Rullstolar med lithiumbatterier får inte lastas ombord på ett flygplan. Kontakta det företag som har tillverkat din rullstol för att få veta mer om vilken typ av batterier och kablar din rullstol har.

Även elektriska eller batteridrivna rullstolar på flygresan måste checkas in och läggas i flygplanets bagageutrymme. Det kostar ingenting extra. När det är gjort får du låna en rullstol som tillhör flygplatsen.

Skriv upp vikt, mått och batterityp i förväg och ta med - se dokument - pdf (nytt fönster)

Ta av lösa delar från din rullstol

Personalen på flygplatsen är rädd om din rullstol när de lägger den i bagageutrymmet och när de lastar av den. Men, ibland händer det att exempelvis rullstolar och bagage blir skadat ändå. För att minska risken för skador är det bra om du tar av alla lösa delar från din rullstol innan incheckning.

Tips: lägg de lösa delarna i en liten påse som du tar med in på planet. Detta gäller till exempel dynan på rullstolen, annars riskerar den att bli blöt i bagagehanteringen.