På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Ledsagning när du har landat

Det finns olika sätt att ta sig från flygplanet in på flygplatsen, beroende på vilken flygplats du landat på. Om du vill får du ledsagning även när du ska ta dig av planet, genom flygplatsen och till nästa resa.

Ledsagare och person i rullstol som skrattar tillsammans. Fotografi

När du har landat möter ledsagaren upp dig – antingen utanför flygplansdörren eller inne vid ditt säte i flygplanet. 

Den utrustning som finns för dig med nedsatt rörlighet och som ska stiga av planet är olika från flygplats till flygplats. En del har inbyggda gångar för ombordstigning och avstigning. Då tar du dig direkt från flygplanet till flygplatsbyggnaden. Beroende på flygplanets höjd kan gången luta. 

Om du är rullstolsburen får du flytta över från rullstolen som använts ombord på flygplanet till din egen manuella rullstol när du kommit ut genom flygplansdörren. Du bör kunna ge tydlig information om hur din rullstol sätts ihop. 

Om du har elektrisk rullstol byter du oftast först till flygplatsens manuella lånerullstol vid flygplansdörren och får tillbaka din elektriska rullstol tillsammans med ditt övriga bagage.

Avstigning utan inbyggd gång för dig med nedsatt rörlighet

Om det inte finns en gång från flygplatsdörren sätter personalen en flyttbar trappa till flygplanets dörr. Om trappan saknar lyfthjälp, tar du dig från flygplanet med hjälp av ett specialfordon som kan höjas och sänkas. Om inte det heller finns sitter du i en särskild stol och ledsagarna hjälper dig ner för trappan.

Ledsagning efter avstigning från planet

Du kan få ledsagning från flygplanet, genom passkontroll om det behövs, vidare till bagagebandet där ditt bagage och din eventuella rullstol hämtas upp. Sedan får du hjälp genom tullkontrollen. 

Du kan få ledsagning ända fram till en help-point eller nära taxi, buss eller tåg. På Arlanda hjälper ledsagaren dig av och på tåget på Arlanda C och Arlanda Express, om du vill.

Om du ska byta flyg på flygplatsen kan du få hjälp av en ledsagare som hämtar upp dig vid flygplanet när du landat och hjälper dig till nästa flyg. 

Om ledsagaren har tid och möjlighet kan du även få hjälp att handla på flygplatsen.