På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Allergi

Allergi på flygplatser

Det kan vara svårt att helt undvika sådant som gör att du får en allergisk reaktion på en flygplats. Exempelvis kan dofterna från parfymbutikerna i terminalen sprida sig utanför butiken. På flygplatser utomlands kan rökning i caféer och restauranger innebära problem för allergiker. Samma sak gäller pälsdjur och parfymer. Du kan få ledsagning som anpassas så att ni undviker att passera parfymbutikerna så långt det går.

Allergi och specialkost ombord på flygplanet

Berätta om du är allergisk mot något eller har astma när du bokar flygresan. Berätta även för personalen ombord på flygplanet. Vissa flygbolag kan se till att inga pälsdjur finns med under just din flygresa. 

Är du allergisk eller överkänslig mot någon mat eller dryck, har diabetes eller har du andra krav på maten? Berätta det när du bokar flygresan. Ofta kan flygbolaget ge dig annan mat eller dryck, men det kan i vissa fall innebära att du får betala en avgift.

Läs mer på ditt flygbolags webbplats om vilka rutiner som finns kring allergier.

Jordnötsallergi

Vissa flygbolag serverar fortfarande jordnötter. Därför behöver du som är allergisk mot jordnötter berätta det – både för flygbolaget när du bokar resan och för flygplanspersonalen när du går ombord på planet. Du behöver dessutom skriftligt beskriva din jordnötsallergi och konsekvenserna som uppstår om du utsätts för jordnötter. Skriv gärna på både svenska och engelska, och lämna lappen till personalen ombord på flygplanet. Be dem även att ge den informationen till kaptenen.