Göteborg och västkusten

Göteborg och västkusten

Göteborg är den största staden på västkusten och Sveriges näst största stad.

Göteborg är Skandinaviens ledande exportstad tack vare att ett flertal stora företag har sina verksamheter i regionen. Staden i sig har en attraktiv stadskärna, fantastisk kustlinje och härlig grönska både i och runt stadskärnan.

Ekonomi

Göteborg har den starkaste ingenjörssektorn i Skandinavien tack vare Chalmers Tekniska Högskola, som ligger mitt i city, med 11 000 studenter årligen. Göteborgsregionen är också Skandinaviens ledande exportregion vilket ger flygplats såväl som hamn viktiga roller i staden. Göteborg har liksom Sverige som helhet, en välmående ekonomi där nya arbetstillfällen skapas och där samtidigt antalet uppsägningar minskar.

Affärsverksamhet

Göteborg är en sjöfarts- och industristad och ett nav för kreativa innovationer med Lindholmen Science Center i spetsen. Även större innovativa företag finns i staden. Exempelvis har Volvo, SKF, SCA och Ericsson sina huvudkontor i Göteborg. Ett flertal andra internationellt framgångsrika företag inom marknadsföring, arkitektur, webbdesign och specialeffekter inom film, har också sina kontor i Göteborg.

Turism

Göteborg växer som turiststad och kapaciteten för antal bäddnätter har vuxit varje år under de senaste 10 åren, med en total tillväxt om 30 procent. Eftersom Göteborg ligger precis vid kusten lockar det stora antalet gourmetrestauranger, med skaldjur som specialitet, turister till staden. Hela fyra restauranger har stjärnor i Guide Michelin.

Liseberg, den största nöjesparken i Norden, ligger i Göteborg och lockar till sig ungefär tre miljoner besökare varje år. Staden är också känd för att arrangera stora konserter och events.

Göteborg Landvetter Airport

  • Hela västra Sveriges flygplats med direktflyg till hela Europa och ut i världen
  • 6,8 miljoner passagerare 2017 (varav utrikes 5,3 miljoner)
  • 90 utrikesdestinationer
  • Cirka 3 500 anställda i ett hundratal företag
  • Göteborg och västra Sverige växer, vilket ställer krav på ökad tillgänglighet. Därför utvecklar vi: terminalutbyggnad, järnvägsanslutning och Hotell Airport City. Detta skapar 10 000 nya arbetstillfällen.