Stockholm

Stockholm har en stark och stabil ekonomi med en stadigt ökande turism och är en av de tio snabbast växande destinationerna i Europa. Stockholm är Skandinaviens centrum och har flesta antal huvudkontor jämfört med sina grannländer.

Stockholm

Stockholm ligger på Sveriges östkust. Nordligt, men samtidigt beläget mitt emellan de växande ekonomierna i Asien, Mellanöstern och Nordamerika. Det geografiska läget ger inte bara en bra placering i förhållande till andra, det ger också Stockholm fyra årstider - helt skilda men på var sitt sätt fantastiska.

Ekonomi

Stockholms län har en av Europas högsta BRP (bruttoregionalprodukt) per invånare. Av 272 regioner i Europa intar Stockholms län en åttonde plats. Stockholms BRP per invånare är 73 procent högre än genomsnittet i EU.

I Stockholms län är det fastigheter, handel samt tillverkning som är de branscher som bidrar mest till länets BRP. Närmast därefter kommer finansiell verksamhet, företagstjänster samt vård och omsorg.

Affärsverksamhet

Stockholm är ett centrum för nyföretagande med över 21 000 nystartade företag per år. I Stockholm finns drygt 20 procent av Sveriges alla företag vilket i antal betyder drygt 285 000 stycken. Dessa anställer närmare 1 100 000 personer.

I länet finns flest anställda i privat sektor i medelstora eller stora företag (med över 200 anställda). Det rör sig sammanlagt om över 500 000 personer.

Turism

Stockholm är Sveriges huvudstad med en 700-årig historia som lockar besökare från hela världen. Antalet bäddnätter har ökat med nära 60 procent på tio år.

Stockholm är centrum för turistindustrin i Sverige med cirka 11 miljoner övernattningar med affärssyfte. Tre av tio utländska besökare väljer att förlägga sina nätter här.

Stockholm rankas som nummer 22 av 44 i världen bland platser företag gärna lägger sina kongresser och konferenser. En av anledningarna är att Stockholm har kapacitet att arrangera möten. Här finns Stockholmsmässan - norra Europas största mässhall, Stockholm Conference Centre, Kistamässan, Münchenbryggeriet och Stockholm Waterfront Congress Centre med sin spektakulära arkitektur beläget i hjärtat av Stockholm.

Swedavias flygplatser i Stockholmsregionen 2018

Stockholm Arlanda Airport

  • Skandinaviens ledande flygplats
  • 26,8 miljoner passagerare 
  • Cirka 17 500 anställda på och kring flygplatsen

Bromma Stockholm Airport

  • Stockholms cityflygplats
  • 2,5 miljoner passagerare 
  • Cirka 1 500 anställda i ett 30-tal företag