En trygg start på resan

Våra resenärers hälsa och trygghet är vår största prioritet när flygtrafiken ökar igen - tillsammans hjälps vi åt att minska smittspridningen.

Swedavia följer utvecklingen dag för dag och står I ständig kontakt med Folkhälsomyndigheten och andra relevanta myndigheter. På våra flygplatser följer vi även den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA:s riktlinjer som har tagits fram för att minska smittspridning i samband med Covid-19. Du kan därför uppleva att vi har andra rekommendationer på flygplatsen än i samhället i övrigt. 

I terminal vill vi att du bär munskydd och via skyltar och högtalarutrop påminner vi alla om att hålla avstånd. Våra medarbetare arbetar aktivt med eventuella köbildningar och säkerställer avstånd.

Flygbolagen kräver att passagerare ska bära munskydd ombord på flyget. Ta med munskydd för hela din resa. 

Vi uppmanar till att checka in hemma (via flygbolagens webbar och appar) och att nyttja Self service via Automat vid bagage, säkerhetskontroll och ombordstigning. 

För att undvika trängsel rekommenderar vi medföljande att ta avsked eller välkomna resenärerna utanför terminal.

Vi har smittskyddsåtgärder på plats för att skapa en trygg miljö:

Skyltning med uppmaning om att hålla avstånd till varandra
Munskydd och plexiglas/skyddande skärmar

Vi vill att alla som vistas i terminal bär munskydd. Vi har skyddande skärmar i obligatoriska passagerarflöden som incheckning, säkerhetskontroll och boardingdiskar vid ombordstigning.

Handspritsstationer i terminalerna
Golvdekaler i gult som påminner om att hålla avstånd

Finns vid incheckning, säkerhetskontroll, passkontroll, gate och ombordstigning. 

Utökade städåtgärder
Blockering av utvalda stolar och bord

Vi har också gjort en omflyttning av möbler i väntytor.