Karl Walter: vd:n som vill se andra växa

Namn: Karl Walter

Född: Portugal

Familj: Fru och en son

Yrke: Vd Dufry Sverige

Bästa flygplatstipset: Kom i tid inför din resa för att hinna njuta av allt som Arlanda Airport erbjuder.

Bästa mattipset på Arlanda Airport: Pontus in the Air, Terminal 5.

Bästa produkttipset: Byredo som inte finns på någon annan flygplats än på Arlanda Airport, Terminal 5.

Hur är det att vara hyresgäst hos Swedavia? När jag jämför Swedavia med många andra flygplatser så känner jag att vi har ett nära samarbete och ett lyssnande och förstående partnerskap. Det är ett väldigt bra partnerskap. Tillsammans är vi en gemenskap, tillsammans är vi Arlanda och det är vi som måste se till kundens bästa så de får en trevlig upplevelse på flygplatsen.

Karl Walter från Dufry Sverige sittandes på sitt kontor

Karl Walter

– Skulle jag välja en annan väg i livet skulle jag bli trädgårdsmästare, säger vd:n för Dufry Sverige som driver alla Tax Free-butiker på Swedavias flygplatser.

Året var 1973. Karl Walter föddes in i en diktatur i Portugal med en tysk far och en schweizisk mor. Huset de bodde i var skyddat då det var ett av de första husen som fått centralvärme installerat. På gatorna runtomkring var det bara grus och damm kvar. Fem månader senare inföll nejlikerevolutionen som skapade ett demokratiskt Portugal, och med den möjligheten för en bättre uppväxt för Karl.

Som ung gick Karl i en tysk skola, Deutsche Schule Lissabon. Han vidareutbildade sig senare på hotell och fackskolan Ecole hotelière de Lausanne i Schweiz – känd som den äldsta och troligtvis en av de bästa Hotel Management skolorna i världen. Och redan som 23-åring fick han sitt första större jobb som ansvarig för Schweiziska Paviljongen på världsutställningen Expo '98 i Lissabon.

– Det var en bra lärdom för livet där jag snabbt fick utveckla mitt ledarskap och mitt självförtroende. Som ung ledare arbetade jag dag och natt för att göra ett bra jobb. Jag lärde mig snabbt att ta ett steg tillbaka och lita på mitt team. Och att dagligen reflektera över mitt agerande för att kontinuerligt utveckla mig som person, berättar Karl.

 

Närheten till terminalen från kontoret är oslagbar.

 

2003 klev Karl in i Nuance Group som Category Manager och därifrån har han stigit i graderna till där han sitter i dag.

– Jag fick hela tiden fler och större projekt att ansvara för då alla mina chefer såg i mig en person med kapacitet att leda utan att vara chef. Det är en svår balansgång att leda utan chefskap, speciellt om man ska leda personer med mer erfarenhet än en själv. 

Karls första kontakt med Sverige var 2005 då han ledde ett projekt för ombyggnation av ett flertal Tax Free-butiker på Arlanda. Tre år senare var han tillbaka i Sverige. Denna gång som verkställande direktör för Dufry Sverige.

– Det var då jag inte bara blev kär i landet utan även i min svenska fru som jag träffade under 2012. Vi gifte oss i Portugal tre år senare. Det viktigaste för mig var att få göra min fru glad, vilket gör mig glad, men även att tillsammans med henne planera en fantastisk fest för alla våra gäster. Jag ville göra det till en minnesvärd tillställning för alla som deltog och samtidigt göra det med kvalité och stil. Speciellt för alla de svenskar som reste en lång väg för att komma på vårt bröllop, berättar Karl.

På alla Arlandas terminaler finns en Duty Free Store.

 

Karl har en vacker trädgård i Portugal som de besöker med jämna mellanrum.
– Skulle jag välja en annan väg i livet skulle jag bli trädgårdsmästare. I en trädgård får jag utrymme att vara strukturerad samtidigt som jag får växterna att blomma. Jag gillar trädgårdar och trädgårdsarbete för att det är jämförbart med att få företag och människor att växa och leva ut i sin fulla potential.

I dag är Karl inte trädgårdsmästare utan vd på Dufry Sverige. Han driver alla Tax Free-butiker på Swedavias flygplatser. Pratar sju språk, fyra av dem flytande och har förenat de olika kulturerna i sin uppväxt i sitt sätt att leva och leda; strukturerat med hög servicekänsla med tonvikt på människorna runtomkring sig.

Karls arbete innebär att leda och utveckla företagets butiker, ett jobb som skiljer sig från dem som har butiker placerade på vanliga shoppingcenter då en stor mångfald av människor från hela världen handlar i Tax Free-butikerna.

– På Dufry Sverige har vi taxfree-shopping på flygplatser, vilket ger att vi är sista stegen ut från landet för resenärerna. Vi vill ge besökarna en bra sista bild av Sverige och maximera de minuter som vi har med våra besökare. Detta genom att erbjuda rätt produkter och rätt upplevelser till våra besökare, berättar Karl.

– Fördelarna med en Tax Free-butik på flygplatsen är att kunna erbjuda bra valuta för pengarna på ett stort utbud av produkter som inte går att köpa till vardags. Det är den perfekta platsen för att hitta en gåva eller senaste produkterna inom parfym, hudvård och kosmetika, tillägger Karl.

Med start 2019 ser Dufry över alla sina butiker för att få ett ännu bättre produktutbud, uppdaterade butikskoncept och en ännu bättre besökarupplevelse. 2021 lanseras även ett nytt koncept i en ny terminal som ska byggas på Terminal 5 på Arlanda.

– Jag ser fram emot att hjälpa Swedavias flygplatser till att bli bättre flygplatser. Vi är hjärtat i den emotionella upplevelsen tillsammans med de andra kommersiella aktörerna. Och det är vårt ansvar att ge resenärerna ett bra minne som de kan ta med sig från flygplatsen, avslutar Karl.

Karl Walter vd på Dufry Sweden promenerar på flygplatsen