På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Fyra frågor till Ulf Adelsohn och Per Taube

Ulf Adelsohn markerar sin önskedestination på kartan - Florens

Ulf Adelsohn

Ulf Adelsohn är tidigare moderatledare och landshövding i Stockholms län.

Du är en flitig resenär och reser ofta från Stockholm Arlanda Airport. Finns det någonting du saknar där?

– Jag saknar en bra restaurang som serverar ett hyggligt vin och en god måltid. Det skulle bidra till att resenärerna kommer tidigare och spenderar mer tid på plats innan avgång.

Har du någon önskedestination?

– Jag skulle önska mig en direktdestination till Florens i Italien. Jag är ingen charterresenär, jag gillar att resa reguljärt.

Hur tror du att den minskade tillgängligheten, som blir verklighet om inte Arlanda får ett nytt miljötillstånd, påverkar Sveriges ekonomiska utveckling?

– Ingen regering kan stillatigande åse det.

Vad tar du alltid med dig när du reser?

– Alltid en rakhyvel.

Per Taube

Per TaubePer Taube är ägare av Arlandastad Holding som tillsammans med Sigtuna kommun och Swedavia driver Airport City Stockholm.

Vilken fråga skulle du säga är den största utmaningen när det gäller utvecklingen av Airport City Stockholm?

– Den största utmaningen är att samordna kommunikationerna till och från flygplatsen. Då fyller samarbetet en funktion. Vi ska kroka arm med varandra.

Swedavia vill utveckla Bromma Stockholm Airport – ser du Bromma som en konkurrent till Stockholm Arlanda Airport?

– Nej, verkligen inte. Bromma och Arlanda kompletterar varandra, och jag ser tillgängligheten som avgörande för utvecklingen av Stockholm som region, och i slutänden för hela Sverige. Frågan om bostadsbyggande på Bromma är missriktad, det finns hur mycket mark som helst att bygga bostäder på. Problemet med bostadsbyggande handlar inte om marktillgång utan om alla regler som sammantaget nästan omöjliggör byggande.

Vilken är din önskedestination?

– Thailand, men dit finns ju bra kommunikationer. Ska jag säga en önskedirektlinje som inte finns ännu, vore det Shanghai i Kina.

Vad tar du alltid med dig när du reser?

– Jag har alltid med mig min iPad.


Airport City Stockholm är ett utvecklingsprojekt som drivs gemensamt av Swedavia, Sigtuna kommun och Arlandastad Holding. Airport City Stockholm omfattar ett område på cirka 800 hektar. Tillsammans har de tre partnerna nu utarbetat en vision för att leda utvecklingen av flygplatsstaden