Passagerarflyg

Swedavia äger och driver de 10 största flygplatserna i Sverige

Swedavia äger, driver och utvecklar ett nätverk av tio svenska flygplatser. Under 2018 reste ca 42 miljoner passagerare till och från Swedavias flygplatser – Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport är de två största.

Interkontinental linjetrafik

Den interkontinentala trafiken har under de senaste åren svarat för en stor ökning. Stockholm Arlanda Airport har sedan 2013 fått nya direktlinjer till bland annat Hongkong, Bangkok, Dubai, Las Vegas, Los Angeles, New York, San Francisco, Fort Lauderdale, Tel Aviv, Casablanca, Shanghai, New Dehli och Teheran. I stort sett samtliga linjer, som alla representerar betydande satsningar för de aktuella flygbolagen, visade en god utveckling.

Även inrikes var passagerarökningen god och den svenska inrikestrafiken är nu tillbaka på samma nivå som i början av 2000-talet. Samtliga Swedavias flygplatser har också minst två flygbolag verksamma, vilket bidrar till ökad konkurrens och fler valmöjligheter.

Swedavias tio flygplatser 2018

 • Kiruna Airport, 276 516 passagerare
 • Luleå Airport, 1,2 miljoner passagerare
 • Umeå Airport, 1,0 miljoner passagerare
 • Åre Östersund Airport, 511 986 passagerare
 • Stockholm Arlanda Airport, 26,8 miljoner passagerare
 • Bromma Stockholm Airport, 2,5 miljoner passagerare
 • Göteborg Landvetter Airport, 6,8 miljoner passagerare
 • Visby Airport, 467 857 passagerare
 • Ronneby Airport, 223 984 passagerare
 • Malmö Airport, 2,1 miljoner passagerare

Ekonomi

Sverige har en välmående ekonomi med en ökande BNP och en låg inflationstakt. Sverige har även en relativt låg arbetslöshet och små inkomstklyftor jämfört många andra länder. Sverige är starkt exportdrivet och rankas som ett av världens tio mest konkurrenskraftiga länder. Idag är landet ett av världens 13 länder med AAA i kreditbetyg.

Affärsverksamhet

Sverige har en relativt bred näringslivsprofil med stora verksamheter kopplade till landets naturtillgångar, telekom-, bil- och läkemedelsindustrin. Globala företag som Volvo, H&M och SKF har nämnts tidigare, och listan kan göras lång med företag som grundats och behållit stor verksamhet i Sverige – SCA, Sandvik, SSAB, IKEA, Scania och Electrolux är andra exempel. En stor del av den svenska affärsverksamheten är privatägd.

Turism

Sverige har under de senaste åren haft en positiv utveckling i antal internationella bäddnätter. Ökningstakten är starkare än i Europa och världen totalt och har under de senaste åren ökat med mer än 100 procent. 

Stockholm

Stockholm har en stark och stabil ekonomi med en stadigt ökande turism och är en av de tio snabbast växande destinationerna i Europa.
Skeppsholmsbron i Stockholm med den berömda gyllene kronan

Stockholm är Skandinaviens centrum och har flesta antal huvudkontor jämfört med sina grannländer. Stockholm ligger på Sveriges östkust. Nordligt, men samtidigt beläget mitt emellan de växande ekonomierna i Asien, Mellanöstern och Nordamerika. Det geografiska läget ger inte bara en bra placering i förhållande till andra, det ger också Stockholm fyra årstider – helt skilda men på var sitt sätt fantastiska.

Ekonomi

Stockholms län har en av Europas högsta BRP (bruttoregionalprodukt) per invånare. Av 272 regioner i Europa intar Stockholms län en åttonde plats. Stockholms BRP per invånare är 73 procent högre än genomsnittet i EU.

I Stockholms län är det fastigheter, handel samt tillverkning som är de branscher som bidrar mest till länets BRP. Närmast därefter kommer finansiell verksamhet, företagstjänster samt vård och omsorg.

Affärsverksamhet

Stockholm är ett centrum för nyföretagande med över 21 000 nystartade företag per år. I Stockholm finns drygt 20 procent av Sveriges alla företag vilket i antal betyder drygt 285 000 stycken. Dessa anställer närmare 1 100 000 personer.

I länet finns flest anställda i privat sektor i medelstora eller stora företag (med över 200 anställda). Det rör sig sammanlagt om över 500 000 personer.

Turism

Stockholm är Sveriges huvudstad med en 700-årig historia som lockar besökare från hela världen. Antalet bäddnätter har ökat med nära 60 procent på tio år.

Stockholm är centrum för turistindustrin i Sverige med cirka 11 miljoner övernattningar med affärssyfte. Tre av tio utländska besökare väljer att förlägga sina nätter här.

Stockholm rankas som nummer 22 av 44 i världen bland platser företag gärna lägger sina kongresser och konferenser. En av anledningarna är att Stockholm har kapacitet att arrangera möten. Här finns Stockholmsmässan – norra Europas största mässhall, Stockholm Conference Centre, Kistamässan, Münchenbryggeriet och Stockholm Waterfront Congress Centre med sin spektakulära arkitektur beläget i hjärtat av Stockholm.

Swedavias flygplatser i Stockholmsregionen 2018

Stockholm Arlanda Airport

 • Skandinaviens ledande flygplats
 • 26,8 miljoner passagerare 
 • Cirka 17 500 anställda på och kring flygplatsen

Bromma Stockholm Airport

 • Stockholms cityflygplats
 • 2,5 miljoner passagerare 
 • Cirka 1 500 anställda i ett 30-tal företag

Göteborg och västkusten

Göteborg är den största staden på västkusten och Sveriges näst största stad.
Spårvagnar i Göteborg vid ån

Göteborg är Skandinaviens ledande exportstad tack vare att ett flertal stora företag har sina verksamheter i regionen. Staden i sig har en attraktiv stadskärna, fantastisk kustlinje och härlig grönska både i och runt stadskärnan.

Ekonomi

Göteborg har den starkaste ingenjörssektorn i Skandinavien tack vare Chalmers Tekniska Högskola, som ligger mitt i city, med 11 000 studenter årligen. Göteborgsregionen är också Skandinaviens ledande exportregion vilket ger flygplats såväl som hamn viktiga roller i staden. Göteborg har liksom Sverige som helhet, en välmående ekonomi där nya arbetstillfällen skapas och där samtidigt antalet uppsägningar minskar.

Affärsverksamhet

Göteborg är en sjöfarts- och industristad och ett nav för kreativa innovationer med Lindholmen Science Center i spetsen. Även större innovativa företag finns i staden. Exempelvis har Volvo, SKF, SCA och Ericsson sina huvudkontor i Göteborg. Ett flertal andra internationellt framgångsrika företag inom marknadsföring, arkitektur, webbdesign och specialeffekter inom film, har också sina kontor i Göteborg.

Turism

Göteborg växer som turiststad och kapaciteten för antal bäddnätter har vuxit varje år under de senaste 10 åren, med en total tillväxt om 30 procent. Eftersom Göteborg ligger precis vid kusten lockar det stora antalet gourmetrestauranger, med skaldjur som specialitet, turister till staden. Hela fyra restauranger har stjärnor i Guide Michelin.

Liseberg, den största nöjesparken i Norden, ligger i Göteborg och lockar till sig ungefär tre miljoner besökare varje år. Staden är också känd för att arrangera stora konserter och events.

Göteborg Landvetter Airport 2018

 • Hela västra Sveriges flygplats med direktflyg till hela Europa och ut i världen
 • 6,8 miljoner passagerare 
 • Drygt 90 utrikesdestinationer
 • Cirka 3 500 anställda i ett hundratal företag
 • Göteborg och västra Sverige växer, vilket ställer krav på ökad tillgänglighet. Därför utvecklar vi: terminalutbyggnad, järnvägsanslutning och Hotell Airport City. Detta skapar 10 000 nya arbetstillfällen.

Norra Sverige

Norra Sverige har en speciell natur med många sjöar och vattendrag samt mycket skog. Här är turismen en av de viktigaste industrierna och antalet internationella besökare ökar.
Cykel lutad mot en hög tall. En underbar utsikt över Lule älv (Luleälven / Lule) i staden Luleå, norra Sverige. Taget från Niporna.

Norra Sverige är känd för sin natur och sitt klimat, sitt ljus och mörker. Det är också något särskilt med vattnet i dessa delar av Sverige. Vattnet längs med kusten möter land och sandstränder, som tillåter bad. Inlandsvattnet i sjöar och floder är perfekt för fiske och vattnet upp vid bergen är ibland så rent att det kan drickas.

Umeå, Luleå och Östersund är bland de största städerna där internationella företag har sina säten, men där turistindustrin är en av de viktigaste industrierna.

Ekonomi

I de norra delarna av Sverige finns flera av landets basindustrier. Skogen är starkt utbredd i regionen och området är rikt på naturtillgångar, exempelvis står Norrlands gruvor för merparten av EU:s malmproduktion. Förutom ren utvinning av naturtillgångar arbetar ett stort antal människor med förädling av utvunna tillgångar, men då turismen och upplevelseindustrin är stor och växande i dessa regioner sysselsätts många även inom tjänstesektorn.

Utbildningarna i regionen har vuxit sig starka. Både Umeå och Luleå har stora universitet där Luleå främst är tekniskt inriktat med en rad ingenjörsutbildningar och spetsforskning.

Affärsverksamhet

Företag såsom Volvo, SCA, ABB, LKAB, SSAB, Komatsu och Bosch har stora verksamheter i denna region, de har ett flertal kontor utomlands och en mängd handelspartners världen över. Intressant är att Facebook byggde sitt första datacenter utanför USA i Luleå, mycket tack vare det lite kallare klimatet.

Östersund växer inte bara genom turismen, även flera företag som tillverkar varor relaterade till de största turistattraktionerna så som Woolpower (ullkläder), Lundhags (vildmarkskläder), Hilleberg (tält) och Trangia (utekök vid friluftsliv), ökar både i antal och i storlek.

Turism

Hela norra Sverige har en stark attraktionskraft såväl på vintern som på sommaren. Den största mängden besökare kommer från de nordiska grannländerna samt de närmsta grannarna i Europa – Tyskland, Holland, Storbritannien och Ryssland. Den internationella turismen växer i hela regionen och har så gjort under de senaste åren.

Kända turistmål i regionen är skidorten Åre, Norrlandsoperan i Umeå och Ishotellet i Norrbotten lockar årligen en miljon respektive 75 000 och 50 000 besökare.

Swedavias flygplatser i norra Sverige 2018

Umeå Airport

 • Västerbottens ledande flygplats med den enklaste vägen till Stockholm och ut i världen
 • 1,0 miljoner passagerare 
 • 11 utrikes destinationer
 • Cirka 500 anställda i ett femtontal företag

Åre Östersund Airport

 • Jämtlands port till världen och världens port till fjällen
 • 511 986 passagerare 
 • Över 11 destinationer
 • Drygt 100 anställda i ett tiotal företag

Luleå Airport

 • Norra Sveriges största flygplats med hög tillgänglighet till Stockholm och världen
 • 1,2 miljoner passagerare 
 • 15 utrikes destinationer
 • Cirka 200 anställda i ett 25-tal företag

Kiruna Airport

 • Regionens huvudflygplats, porten till världen och världens port till Nordkalotten
 • 276 516 passagerare 
 • 3 utrikes destinationer
 • Drygt 100 anställda i ett 40-tal företag

Södra Sverige

Skåne- och Blekinge-regionerna i södra Sverige har mer än 500 kilometer varierande kustlinje från tunn sand till stora stenar.
Malmö öresundsbron

Också naturen inne i landet växlar mellan stora skogar, öppna rapsfält och branta bergspartier. Tack vare närheten och tillgängligheten till den europeiska kontinenten har staden fått starka internationella influenser och ger en internationell puls både till dess invånare och till dess besökare.

Malmö är regionens största stad och en framtidens stad om man får tro befolkningsstatistiken. Invånarantalet i Malmö har ökat 30 år i rad och prognoserna fram till 2020 säger att staden kommer fortsätta att växa och då i en högre takt än Sverige totalt. Ökningen kommer främst från födslar och inflyttning av unga vilket lett till att nära 50 procent av Malmös befolkning idag är under 35 år.

Ekonomi

Skåne och Blekinge bildar tillsammans en region känd för sina många lärosäten som sysselsätter drygt 100 000 studenter och forskare per år. Malmö tillhör även Öresundsregionen, tillsammans med städer som Lund, Helsingborg och Köpenhamn, som står för 26 procent av Sveriges och Danmarks totala bruttonationalprodukt. Malmö har från det amerikanska kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor fått kreditbetyget AAA tack vare sin stabila utveckling.

Södra Sverige är en region med mycket småföretagande, vilket i Malmö har lett till en genomsnittlig tillväxt av sju företag per dag hela året runt.

Affärsverksamhet

Regionen är kunskapsintensiv, endast 7 procent arbetar inom tillverkning, och centreringen av IT- och telekomföretag är hög. Innovations- och entreprenörsparkerna Ideon i Lund och Medeon i Malmö huserar omkring 300 företag, många av dem inom IT och telekom. Lund är också hemstad för företag som ST-Ericsson, Sony Mobile och Axis Communications.

Turism

I Malmö gjordes totalt 1 480 000 kommersiella övernattningar på hotell, vandrarhem och camping under 2017. Utöver de kommersiella övernattningarna gjordes ett stort antal övernattningar hos släkt och vänner.

Antalet gästnätter ökade med 0,3 % jämfört med samma period 2016.

Swedavias flygplatser i södra Sverige 2018

Malmö Airport

 • Utmanaren i Öresundsregionen, med snabba och smidiga flöden
 • 2,1 miljoner passagerare 
 • Nära 50 utländska destinationer
 • Cirka 1 500 anställda i ett femtiotal företag

Ronneby Airport

 • Sydöstra Sveriges största flygplats och den smidigaste vägen till Stockholm
 • 223 984 passagerare 
 • Drygt 70 anställda i ett tiotal företag

Gotland

Gotland är en svensk ö som är hemvist för 58 000 personer.
Gotland berg och vatten

Ön är känd för sin speciella natur som skiljer sig en hel del från den nordiska naturen i allmänhet. Eftersom ön består av kalksten finns här en flora och fauna som i vissa fall är unik för Gotland. Kusten varierar runt ön, men det mest utmärkande inslaget är förmodligen de karstformationer som kallas raukar.

Visby är den viktigaste staden och berömd för sin medeltida miljö med en 3,4 kilometer lång ringmur, smala gränder och många medeltida kyrkor. 1995 lades Visby till på Unescos världsarvslista. På grund av detta och det faktum att Gotland är Sveriges mest soliga region är ön ett populärt turistmål.

Ekonomi

Som en relativt liten ö, cirka 45 minuter med flyg från det svenska fastlandet, är Gotland ingen idealisk plats för större industrier. Människorna som bor här är dock mycket affärssinnade. I genomsnitt var åttonde person är egen företagare, oftast inom turism och jordbruk. Andra företag sysslar med berg och cement och där spelar kalksten en central roll.

Affärsverksamhet

I relation till antalet invånare har Visby många åretruntöppna restauranger och barer. 

Dessutom mer än fördubblas utbudet under sommaren, som är den främsta turistsäsongen.
Gotland har blivit en populär plats för evenemang, konferenser och kongresser. Mitt i Visby ligger Wisby Strand, som är den främsta konferensanläggningen i Sverige när det gäller "inspirerande mötesmiljö".

Turism

Turismen är en mycket viktig näring för Gotland och Visby och den har vuxit konstant under de senaste hundra åren. Antalet gästnätter som tillbringas på Gotland är nästan sjutton gånger så många som antalet invånare – 976 797 år 2017.

Besökarna är ganska jämnt fördelade mellan affärsresenärer och turister och turistnäringen växer med 40 000 besökare per år.

Natur, vatten och solsken är de huvudsakliga skälen för turister att besöka Gotland, tillsammans med kulturella sevärdheter i det medeltida Visby.

Visby Airport 2018

Gotlands flygplats och den snabbaste vägen till och från ön

 • 467 857 passagerare 
 • Drygt 50 anställda i ett femtontal företag

Charter

Resandet är något som det svenska folket prioriterar. Och det finns en efterfrågan på charterresor direkt från Swedavias regionala flygplatser.
Vacker by vid vatnnet i skiathos

De destinationer som erbjuds på flygplatsen är mycket avgörande för resenärernas val av avgångsflygplats. Att utveckla och utöka destinationer kan därmed locka till sig fler resenärer till Swedavias flygplatser.

Detta gäller dock inte bara charterresenärer, utan också fritidsresenärer som inte har rest på paket- och/eller charterresa de senaste åren. Storstadssemester och självarrangerad sol- och badsemester är tillsammans med charterresor bland de mest populära reseformerna. Även på det området finns en stor efterfrågan efter ett större urval av destinationer.

Urvalet av destinationer är den största utmaningen för flera av Swedavias regionala flygplatser. Undantagen är Umeå och Malmö där nöjdheten med destinationerna faktiskt är ganska stor.

Det här det viktigaste när det gäller charterresor enligt undersökningen:

 • Garanterad sol och värme och att destinationen är trygg och säker är viktigt för charterresegruppen.
 • Veckoresor är tydligt mest efterfrågat, hösten är den tidpunkt då de flesta föredrar att resa och charterupplägg där endast frukost är inkluderat är det som de flesta föredrag. All Inclusive-resor är dock också populära.
 • Grekland och Thailand är de populäraste resedestinationerna. Men Spanien, och då särskilt Mallorca och Kanarieöarna, samt Italien och Turkiet efterfrågas också av många.
 • London är klart mest efterfrågat när det gäller weekendpaketresor.