På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Beslut om justerade flygplatsavgifter 2015

2015-01-08, kl. 13:29

Swedavia har beslutat att sänka avgifterna mot flygbolagen med 3,7 procent från och med den 1 april 2015, som ett led i Swedavias långsiktiga strävan att erbjuda en mycket konkurrenskraftig prissättning. Att sänka avgifterna bedöms vara särskilt viktigt i ett marknadsläge där flygbolagen anstränger sig till det yttersta för att nå lönsamhet.

Avgiftssänkningen genomförs genom en rad justeringar av avgiftsstrukturen och enskilda avgiftsnivåer, med syfte att främja tillgängligheten och långsiktig utveckling av resandet till och från Swedavias flygplatser, bland annat genom förbättrade förutsättningar för navetablering och långlinjetrafik:

  • En sänkt passageraravgift med 40 procent för transfererande passagerare på Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport, Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport.
  • Ett införande av ett tak för startavgiften vid 175 ton.
  • En ny struktur för terminaltjänstavgiften.
  • Nya lokala avgifter för marktjänstinfrastruktur och assistansservice för resenärer med funktionshinder eller nedsatt rörlighet (PRM).
  • Ett förenklat och tydligare incentiveprogram, med utökad rabattering för ökat interkontinentalt resande och nya interkontinentala flyglinjer.

Avgiftsnivån vid Swedavias flygplatser är redan mycket låg vid en jämförelse med andra flygplatser, och bedöms efter den beslutade sänkningen vara i genomsnitt 15-20 procent lägre än vid konkurrerande och jämförbara flygplatser i Nordeuropa.

Samtidigt som avgifterna sänks vidtar Swedavia omfattande åtgärder för att säkerställa kapacitet så att flygbolagen ges möjlighet att växa. Investeringsbehoven för att möta den förväntade resenärstillväxten är stora, inte minst vid Stockholm Arlanda Airport där Swedavia annonserat om ett långsiktigt investeringsprogram om 13 miljarder SEK.

Läs mer om Swedavias flygplatsavgifter 2015