På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Det ska vara en pocketbok på resan

2014-03-06, kl. 12:43

Semesterresenärer gillar att läsa. Trots att var och varannan resenär numera har en läsplatta, föredrar hela 54 procent ändå att läsa ”riktiga” böcker på papper – ryktet om ”bokdöden” verkar vara starkt överdrivet, åtminstone när det gäller reselektyr. Bara 6 procent av resenärerna föredrar läsplattan. Det visar undersökningen Resenären som Swedavia tillsammans med TNS Sifo har genomfört med 2 000 personer som flugit på semesterresa det senaste året.

Pappersboken står emot konkurrensen från läsplattor och smarta telefoner, åtminstone bland semesterresenärerna. Allra mest populär är pocketboken, mer än hälften av resenärerna (54 procent) läser helst i pocketform under resan. Var femte (20 procent) föredrar tidskrift/magasin. Därefter följer inbunden bok (8 procent), padda/läsplatta (6 procent) och ljudbok (6 procent).

Man hade kunnat föreställa sig att läsplatta skulle vara mer populärt, eftersom man på så sätt kan bära med sig hur många böcker som helst utan att tynga ner resväskan.  Ändå är läsplattor alltså bara det fjärde mest populära formatet för semesterläsning. Inte ens bland ungdomar i åldern 18-29 år är läsplattor särskilt populärt. 61 procent av dem föredrar att läsa en ”riktig” bok på resan medan bara 6 procent föredrar läsplattan.

– Ju mer digitala vi blir, desto större blir värdet av analoga upplevelser. Många vill ha semester även från internet och sina smarta redskap som hela tiden kallar på uppmärksamheten med nya mail och kalenderhändelser. Att koppla ned blir en förutsättning för att koppla av, säger Michael Persson Gripkow, marknadsdirektör på Swedavia.

– En stor andel av resenärerna besöker Pocket Shop på Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport inför flygresan. De senaste fem åren har vi ökat antalet butiker från tre till totalt fem på de båda flygplatserna vilket har resulterat i en försäljningsökning med hela 50 procent. Vi är givetvis glada att undersökningen bekräftar att läsning är en självklarhet på resan och semestern, säger Anna Borné Minberger, VD på Pocket Shop.

Undersökningen visar en tydlig skillnad mellan män och kvinnors läsvanor på resan. 16 procent av männen säger att de inte vill läsa alls under resan, mot 5 procent av kvinnorna. Män föredrar i högre utsträckning än kvinnor tidskrifter och magasin.

Bästsäljarna i Pocket Shops butiker på Arlanda och Landvetter (till och med den 3 mars 2014):

  1. Dan Brown: Inferno
  2. Christoffer Carlsson: Den osynlige mannen från Salem
  3. Fredrik Backman: En man som heter Ove
  4. Jo Nesbö: Polis
  5. Alex Marwood: Onda flickor
  6. Khaled Hosseini: Och bergen svarade
  7. Lars Kepler: Sandmannen
  8. Jojo Moyes: Livet efter dig
  9. Kristian Gidlund: I kroppen min
  10. Daniel Kahneman: Tänka, snabbt och långsamt

Resenären är en årlig rapport om svenskarnas resvanor och attityder till resande. TNF Sifo har på Swedavias uppdrag frågat 2 000 svenskar som flugit på semesterresa det senaste året om deras syn på resor, semestrande och flygplatser.