På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Malmö Airport fyller 40 år

2012-11-30, kl. 13:00

På lördag den 1 december är det 40 år sedan Malmö Airport öppnande och sedan dess har fler än 50 miljoner resenärer passerat flygplatsen.

Malmö Airport är idag ett viktigt nav i den växande Öresundsregionen, en region som har som mål att vara Europas mest attraktiva och klimatsmarta för medborgare, näringsliv och besökande. Malmö Airport vill bidra till en hållbar utveckling och framtid – framförallt genom att göra regionen mer tillgänglig för världen och världen mer tillgänglig för regionen.

Redan från det att beslutet togs att placera flygplatsen där den ligger idag innehöll konstruktionsplanerna möjligheterna till framtida expansion – inte bara av resurser som terminaler, godsmagasin, flygplattor, hangarer och bilparkeringar, utan också för ytterligare en start- och landningsbana.

– Det är en vital fyrtioåring och flygplatsens viktigaste tillgång är kunderna som väljer att flyga till och från Skåne. Därför utgår vi från kunden och kundens behov i allt vi gör, säger Peter Weinhandl, flygplatschef på Malmö Airport. Vi genomför kundundersökningar två gånger per år för att ta reda på vad bland annat de skånska resenärerna vill med sin flygplats, och vi arbetar hårt för att motsvara deras förväntningar.

Mycket har hänt på flygplatsen sedan starten 1972. Idag finns ett 50-tal företag etablerade i på flygplatsområdet, över 1 400 personer arbetar i verksamheter knutna till flyget och ett tjugotal flygbolag trafikerar flygplatsen. Under 2012 har resenären kunnat välja mellan över 40 olika destinationer ut i världen från Malmö Airport.

Firandet av 40-åringen på flygplatsen

I dag den 30 november, hålls ett event längst ner i incheckningshallen dit politiker och intressenter har bjudits in till ett 40-årsmingel och paneldiskussion om hur arbetet med att tillsammans se till att Skåne ska bli en ännu mer attraktiv framtidsregion för invånare, näringsliv, besökare och turister.

Medverkande i paneldiskussionen är Torborg Chetkovich, verkställande direktör Swedavia, Margareta Pålsson, Skånes landshövding, Pia Jönsson-Rajgård, verkställande direktör Tourism in Skåne och Stephan Müchler, verkställande direktör Sydsvenska Industri- och handelskammaren.

På lördag, den 1 december, på själva födelsedagen, bjuds resenärerna på en födelsedagsbakelse i terminalen.