På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Pantade burkar en framgång

2014-12-22, kl. 13:48

Pantmaskiner och pantkärl som finns på Swedavias flygplatser har under de första åtta uppstartsveckorna samlat in över 70 000 kronor till Läkare Utan Gränser. De första siffror som kommit in avser tre flygplatser, och tillsammans har det gått 1,7 ton pant från dessa tre.

Det innebär förutom att Swedavias kunder engagerat sig och pantat burkarna att de 1,7 ton som samlats in har kunnat återvinnas i ställer för att gå från våra flygplatser som brännbara sopor, vilket de gjort tidigare.

– Detta är helt i linje med arbetet mot våra miljömål. För varje pantad aluminiumburk sparar man 90 procent av den energi som krävs för att göra en ny, säger Lena Wennberg, miljöchef Swedavia.

Tove Möller, projektledare och ansvarig för mångfalds- och jämnställdhetsarbetet på Swedavia, säger:

– Det är fantastiskt att de pantade burkarna är en sådan framgång! Det innebär att panten får läkande effekter i Läkare Utan Gränsers viktiga arbete ute i världen. Det känns extra härligt såhär kring jul.

Även Rickard Andersson på Returpack är glad över att pantinsamlingen på flygplatserna fått en så god start.

– Det är väldigt kul att vi äntligen kommit igång med pantinsamlingen på flygplatserna. Trots att vi bara är i början av samarbetet har vi tillsammans redan samlat in över 70 000 flaskor och burkar till förmån för Läkare Utan Gränser.

– Samarbetet gällande panten med Swedavia och Returpack har fått en fantastisk start. Stort tack till alla er på Swedavia som är med och gör detta möjligt! säger Katharina Ervanius på Läkare Utan Gränser i Sverige.