Reseinformation med anledning av coronavirus

UD har hävt avrådan för icke nödvändiga resor till Andorra, Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Monaco, Portugal, Polen, Tyskland, San Marino, Spanien, Ungern, Vatikanstaten, Danmark, Norge, Schweiz, Tjeckien, Österrike, Bulgarien, Nederländerna, Rumänien, Cypern och Storbritannien.

För övriga länder inom EU, EES och Schengen gäller avrådan för icke nödvändiga resor till 23 september. För länder utanför EU och Schengen kvarstår avrådan till 15 november.

Information om vilka flyg som avgår och inte uppdateras löpande och kommer att synas på Swedavias flygplatsers webbplatser på sidorna Ankomster och Avgångar. Aktuell flygtrafik uppdateras en gång per vecka under sidan Aktuell flygtrafik på respektive flygplats webbplats.

På våra flygplatser följer vi den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA:s riktlinjer som har tagits fram för att minska smittspridning i samband med Covid-19. Du kan därför uppleva att vi har andra rekommendationer på flygplatsen än i samhället i övrigt. Här kan du ta del av de smittskyddsåtgärder vi infört på flygplatserna.

Det finns för närvarande en viss om-allokering i terminalerna och en begränsad tillgång till restauranger, butiker och service på våra flygplatser. 

Hjälp oss att minska smittspridningen. För att undvika trängsel rekommenderar vi medföljande att ta avsked eller välkomna resenärer utanför terminal. När du vistas i terminal vill vi att du bär munskydd. Håll avstånd och var rädda om varandra!

För information om vad som gäller för resa – besök UD:s webbplats eller appen UD Resklar. 


En trygg start på resan

Våra resenärers hälsa och trygghet är vår största prioritet när flygtrafiken ökar igen - tillsammans hjälps vi åt att minska smittspridningen.

Här kan du läsa mer om de smittskyddsåtgärder vi har på plats för att skapa en trygg miljö.


Reseinformation

Flera länder har med mycket kort varsel infört inreserestriktioner och stoppar flygtrafik. Det svenska utrikesdepartementet avråder från alla ej nödvändiga resor utanför Sverige t.o.m. 15 juli 2020 då en ny utvärdering kommer att göras. Som en konsekvens har många flygbolag tillfälligt upphört eller minskat antalet flyg till ett stort antal destinationer och länder.


Olika länders regler

På UD:s webbplats Sweden Abroad eller i appen Resklar hittar du uppdaterad information om vad som gäller i olika länder.


Tillfälligt förbud mot resor till EU via Sverige

Den svenska regeringen har beslutat att tillfälligt förbjuda resor till EU via Sverige i syfte att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska spridningen av covid-19. Läs mer på regeringens webbplats.

 


Covid-19 hantering på flygplatsen

Här kan du läsa mer om de smittskyddsåtgärder vi har på plats för att skapa en trygg miljö.

Nya föreskrifter och allmänna råd från Folkhälsomyndigheten onsdag 1 april

Håll avstånd och ta personligt ansvar, läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats

Swedavia följer händelseutvecklingen kring det nya coronaviruset och har ett nära samarbete med ansvariga myndigheter.

Säkerheten för resenärer, medarbetare och samarbetspartners har alltid högsta prioritet på Swedavias flygplatser. I samråd med ansvariga myndigheter inom smittskyddsområdet har Swedavia säkerställt att de procedurer som utförs i säkerhetskontrollen sker på ett tryggt sätt. Utöver det har bland annat rengöring av backar och ytor i säkerhetskontrollen intensifierats. Swedavia följer utvecklingen och står i ständig kontakt med smittskyddsläkare och Folkhälsomyndighet.

I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som har det övergripande nationella ansvaret för befolkningens skydd mot smittsamma sjukdomar. Regionerna, de tidigare landstingen, är regionalt ansvariga för smittskyddet.

Swedavia står i ständig kontakt med ansvariga myndigheter och vidtar de åtgärder som de bedömer nödvändiga. På våra flygplatser följer vi utvecklingen dag för dag och har etablerade rutiner för samverkan och hantering av sjukdomsfall.

Vi hänvisar också till Folkhälsomyndighetens webbplats där Frågor & svar-sidan uppdateras kontinuerligt: Folkhälsomyndighetens Frågor & svar 


Munskydd

Flygbolagen kräver att passagerare ska bära munskydd ombord på flyget och på våra flygplatser vill vi även att alla som vistas i terminal bär munskydd.

Ta med munskydd för hela din resa. Läs mer på våra flygplatsers webbplatser om var det finns munskydd till försäljning. 

Du som använder munskydd tänk på att:

  • Tvätta händerna innan du sätter på dig munskyddet.
  • Rör inte munskyddet medan du använder det.
  • Byt munskydd efter max 4 timmar eller om det blivit fuktigt.
  • Ta av dig munskyddet med hjälp av banden, rör inte själva skyddet.
  • Tvätta händerna igen.

Råd för din resa

Har du frågor om en kommande resa eller frågor om av- eller ombokning bör du ta kontakt med ditt flygbolag eller din researrangör – du hittar en lista med flygbolag här. 

Hallå Konsument har information om dina rättigheter som konsument kring avbokning av resor i samband med coronaviruset. Läs mer här.


Information om inställda flyg eller av- och ombokning av flygresa

Vad händer om min flygresa blir inställd och jag inte kan flyga hem?

Har du frågor om inställt flyg, av- eller ombokning bör du ta kontakt med ditt flygbolag eller din researrangör. Du kan också besöka UD:s webbplats eller appen UD Resklar för råd om din hemresa. 

Hallå Konsument har information om dina rättigheter som konsument kring avbokning av resor i samband med coronaviruset. Läs mer här.


Jag eller någon i min familj är inte svensk medborgare, och har en planerad inresa till Sverige under den närmsta tiden. Vad gäller för oss?

På regeringens webbplats läser du om vad som gäller för inresor till Sverige.

Kontakta ditt flygbolag för korrekt resespecifik information. Många flygbolag har öppnat särskilda nummer för frågor gällande resor i närtid som man hittar på deras webb.