På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Umeå

Dölj karta
Visa karta
  • Spela film
  • Spela film
  • Spela film
Björkarnas stad erbjuder inte bara kultur av hög klass. Här finns några av norra Sveriges absolut bästa restauranger, som serverar det norrländska kökets delikatesser med sällsam precision. Lägg därtill ett friluftsliv utöver det vanliga och du förstår varför bland annat tiotusentals studenter trivs så bra i Umeå.
Avgångar till Umeå från Östersund

Just nu hittar vi inga avgångar. Det kan bero på att det inte finns några direktflyg till din destination just idag. Gå vidare till tidtabellen för att hitta förslag på bästa resväg.

Ovan visas bara direktflyg.
För fullständig tidtabell, klicka här
Se & göra
I Umeå väntar massor av spännande natur och kulturupplevelser med skogarna, havet och älvarna runt hörnet. Umeå Turistbyrå hjälper gärna till med tips och förslag. På deras hemsida - www.visitumea.se - finns mer information och där kan du även boka aktiviteter direkt.
Guitars - The museum
Umeåbröderna Samuel och Michael Åhdén har en av världens största privatägda samlingar av gitarrer. Från och med 2014 har hela världen chansen att ta del av den. Du kan besöka Gitarrmuseet, där brödernas unika samling elgitarrer, basar, förstärkare och musikalisk rekvisita utgör grunden för en upplevelsebaserad och interaktiv utställning. Totalt finns cirka 500 objekt på plats. Vid sidan om utställningen arrangerar muséet föreläsningar, tillfälliga utställningar och presentationer av nyheter. Världsstjärnor besöker även muséet under året och håller i så kallade clinics – öppna gitarrlektioner.
Bildmuseet
Ett av landets mest intressanta museer för internationell samtida konst och bildkultur i en arkitektoniskt spännande byggnad. Sedan 2012 finns Bildmuseet i en ny museibyggnad i sju plan – med stadens bästa utsikt – på konstnärligt campus vid Umeälvens strand i centrala Umeå. Bildmuseet producerar och visar 25-30 nya utställningar per år, och kompletterar med ett rikt program av visningar, föreläsningar, filmprogram, konserter, bildverkstäder etc. Öppet året runt, alla veckodagar utom måndag. Alltid fri entré. Museishop och kafé/restaurang.
Västerbottens Museum
Basutställningarna på Västerbottens museum handlar om länets forntid, kulturhistoria, nybyggarliv och renskötsel. Här finns också fotografen Sune Jonssons fantastiska bildskatt från det norrländska jordbrukslandskapet. Gammlia sjuder av liv om somrarna. Kulturhistoriska byggnader har flyttats hit från olika delar av länet och skapar en autentisk miljö tillsammans med tidsenligt klädda stugvärdar och bondgårdens djur. På Gammlia har tre olika samevisten byggts upp. Alla dagar under friluftsmuseets sommarsäsong kommer elden att spraka i något av vistena. En värd finns på plats och berättar om de samiska kulturerna. Under vintertid kan man besöka basutställningarna och vandra på området.
Umedalens skulpturpark
I Umedalens skulpturpark finns en av norra Europas mest betydande skulptursamlingar. Det är Balticgruppen som, tillsammans med Galleri Andersson Sandström, sedan 1994 arrangerat konstprojektet Umedalen Skulptur. Fler än 180 framstående svenska och internationella konstnärer har genom åren ställt ut sina verk i parken och i dag finns ett 40-tal av de tidigare utställda skulpturerna permanent på området. I närheten ligger, förutom Galleri Andersson Sandström, även IKSU Spa, som är Sveriges enda kulturspa. Dessutom en unik trädgård designad av världskände landskapsarkitekten Ulf Nordfjell. Ett besök i skulpturparken är helt kostnadsfritt och den är öppen året runt, dygnet runt.
Kvinnohistoriskt museum
Kvinnohistoriskt museum – det enda i sitt slag i Sverige. Det nya museet ska lyfta in kvinnor i historieskrivningen för att synliggöra strukturer och idéer om manligt och kvinnligt. Det ska bli ett levande museum som lockar till återkommande besök. Kvinnohistoriskt museum vill överraska, vända och vrida på saker och ting. En plats för aktion, skratt och debatt!
Älgens Hus
Älgens hus i Bjurholm, 45 minuter från Umeå, ger dig chansen att komma skogens konung riktigt nära kanske klappa eller mata honom? Farmen tillverkar älgost som självklart finns till försäljning. Förbokas på vintern.
Ume älvdal
Ume Älvdal, vägar och leder som följer Umeälven och bildar en populär utflyktsled sträcker sig genom vackert kulturlandskap längs med Umeälven. Njut av forsande vatten, grönskande skogar, förunderlig utsikt och mängder av sevärdheter med historia, konst och kultur från cykelsadeln, till fots eller med bil.
Olofsfors bruk
Olofsforsbruk är en av Sveriges mest genuina och välbevarade järnbruksmiljöer. Endast ett fåtal platser i Sverige kan uppvisa en så intakt miljö. Hytta, smedjor, herrgård och bostäder är i gott skick och är öppna för visningar året runt. Under sommaren är området öppet dagligen och flera konstnärer och hantverkare finns på plats med sina verkstäder. Herrgården är idag restaurang och den gamla skolbyggnaden rymmer kafé och butik.
Bra att veta
Flygplats
Flygplatsen ligger ca 4 kilometer från Umeå centrum. Flygbuss avgår från stationsbyggnadens framsida ca 10 minuter efter ankomst från Stockholm. Pris: 45 kronor till Umeå centrum. Förfrågningar om flygbussens tider kan även göras på +46 20 97 97 97 eller besök www.tabussen.nu/sv/flygbussen Det finns taxibilar stående utanför stationshallen vid ankomst och det tar bar 10 minuter in till centrum. Är det tomt på bilar finns direkttelefoner till taxi mellan entrédörrarna. För bokning av flygtaxi, ring: +46 20 97 97 97.
Kollektivtrafik
Inom Umeå centrum är det promenadavstånd till de flesta platser. För att åka till olika stadsdelar finns lokaltrafiken, Ultra. Kommunikationerna i länet är väl utbyggda, något som är nödvändigt i ett område med miltals av djupa skogar, forsande älvar och vildmark som skiljer städer och byar från varandra. Länstrafiken i Västerbotten är huvudman för all kollektivtrafik med buss i Västerbotten och reser mellan byarna. För reseinfo och frågor om tidtabeller, ring 0771 - 100 110 eller besök www.tabussen.nu
Taxi
Taxi i Umeå är säkert och kör med taxameter. Ibland kan det dock vara svårt att hitta en bil på gatan, även i centrum. Umeå Taxi Telefon: +46 90 77 00 00 Taxi Direkt Telefon: +46 90 100 100 eco TAXI Telefon: +46 90 911 911
Post
ICA Bågen
Apotek
Kronans Droghandel ligger centralt på Renmarkstorget 9. Öppet må-fr 9.30-18.00, lö 10.00-15.00, sö stängt. Apoteket på Norrlands universitetssjukhus har öppet till 20 och håller även öppet på söndagarna. Vid frågor utanför öppettider går det dygnet runt att ringa +46 771 450450 till priset av ett lokalsamtal.
Telefon
Landsnummer: +46 Riktnummer: 090
Elektricitet
220 V
Boka hotell
Boka hotell

Här kan du enkelt boka din hotellvistelse genom vår samarbetspartner booking.com.

Boka hyrbil

Boka hyrbilen smidigt och enkelt inför resan.