På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Aktiviteter

I Åre och Östersund finns det möjlighet till äventyr. Åk skidor på vintern, vandra på sommaren och passa på att äta mat på Sveriges högsta belägna servering, 1420 meter över havet.

Sveriges högsta servering

Åre, som ligger nio mil från flygplatsen, förknippas ofta med skidåkning och är en populär skidort på vintern och vandringsled på sommaren. Här kan du ta kabinbanan 1420 meter över havet, till Åreskutan, för att komma till toppen av Sveriges högst belägna servering. Det är vanligt att restaurangerna använder Jämtland som inspiration i sin matlagning vilket innebär att hjortron är en vanlig ingrediens i matlagningen.

Äventyren i Åre

Men det händer mycket i Åre även när snön har smält bort. Under sommaren står vandring, cykling och äventyr i centrum. För de som vågar finns Zipline, en linbana där man är fastspänd i en sele och åker fram i upp mot 70 kilometer i timmen. Här finns chansen att uppleva Åres natur 60 meter upp i luften.

Två mil utanför Åre ligger Sveriges största vattenfall, Tännforsen, som besöks av turister både sommar- och vintertid. Under natten är forsen upplyst vilket ger vattnet eller isen ett annorlunda utseende.

Lär dig mer om samerna

Vill du se och lära dig mer kring hur samerna lever ska du bege dig till Häggsjön en bit utanför Åre. Här finns olika kåtor och en speciell åttakantig kåta, kallad Jarnge, är samlingsplatsen och kärnan vid dop och bröllop. På Njarka sameläger finns även möjlighet till att mata renar, sova på samiskt vis och kasta lasso.

Gå på zoo i Östersund

Östersund ligger endast en mil från Åre Östersund Airport. Här kan du passa på att gå någon av de många vandringslederna eller varför inte ta på dig långfärdsskridskorna eller längdskidorna och åka en runda under vintersäsong.

Strax utanför Östersund ligger Frösö zoo. Anläggningen, som både är en djur- och nöjespark, har även Sveriges största tropikhus och Norrlands enda biologiska museum. Här finns över 700 djur och en 75 miljoner år gammal dinosauriesamling.

Vill du träffa ännu fler djur kan du få träffa skogens konung, älgen, på nära håll. I Orrviken ligger nämligen älgfarmen Moose garden.

Festivalyra

Varje sommar ordnas även festivalen Storsjöyran. Yran är en av Skandinaviens största musikfestivaler med cirka 300 000 besökare under de tio dagarna som festivaler håller på. Varje år uppträder runt 70 olika grupper på totalt nio scener.

Är du intresserad av den jämtländska kulturen är det till Jamtli museum du ska bege dig. Under sommaren kan du träffa människor från förr i tiden och på vintern anordnas en traditionell julmarknad. Här finns ett underjordiskt landskap och på Jamtli visas bilder av Norrlands historia. Museet har fått tre stjärnor i Guide Michelin.