På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Åre Östersund Airport uppmärksammar Nobeldagen

Foto på adventsljusstake och påse med LED-lampor
2014-12-09, kl. 13:51

I år delas Nobelpriset i fysik ut till forskarna Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura som uppfunnit en ny energisnål och miljövänlig ljuskälla – den blå lysdioden LED. Åre Östersund Airport har LED-belysning på flera ställen på flygplatsen och uppmärksammar Nobeldagen lite extra.

Åre Östersund Airport arbetar ständigt med att utveckla och förbättra miljöarbetet. Sedan ett par år tillbaka har flygplatsen ett stort fokus på energibesparande åtgärder. Ett av fokusområdena har varit att se över all belysning på flygplatsen.

– Vi har LED-belysning av den senaste tekniken i de höga masterna på uppställningsplattan för flygplan. Energiförbrukningen är bara 20 procent av vår tidigare förbrukning för dessa master. Den besparingen motsvarar förbrukningen av hushållsel i 20 villor under ett år. Vi har även bytt till LED-lampor i belysningen längs uppfartsvägen till flygplatsen och inom ett par år räknar vi med att ha LED-belysning i de flesta armaturer. Vår el kommer sedan några år tillbaka från vindkraft, säger Susanne Norman, flygplatschef.

På självaste Nobeldagen uppmärksammar flygplatsen LED-belysningen lite extra genom att dela ut LED-lampor till julens adventsljusstakar till passagagerare i gate. Tillsammans med Energikontoret bjuder flygplatsen också på information om fördelarna med LED-belysning.

Åre Östersund Airport har de senaste åren bland annat genomfört följande aktiviteter inom energiområdet:

  • Fyra laddplatser för elbilar, gratis att använda för elbilsägare som behöver ladda.
  • Ny styrning av 350 motorvärmare för resenärer och personal. Tiden ställs in via en app, QR-kod eller dator.
  • Styrning av ventilation, värme, portar med mera för att minska energiförbrukningen.