På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Auktion för miljön på Åre Östersund Airport

2013-11-13, kl. 15:18

En konstmöbel som är tillverkad av spillmaterial från företaget Green Furnitures möbelproduktion visas just nu upp i avgångshallen på Åre Östersund Airport. Möbeln, som fått namnet "Kölen", är designad av Jonas Carboo och Sanna Svedestedt. Till och med februari 2014 kan den som vill lägga ett bud på konstverket.

Sanna Svedestedt och Jonas Carboo driver till vardags smyckesmärket Karl Apparel men har nu alltså tillsammans genomfört ett miljökonstprojekt där själva resultatet - Kölen - ska auktioneras ut. 

- Vi blev taggade av att se vad vi skulle kunna skapa genom att använda ett överblivet material. Det är stor skillnad på att bygga möbler och att göra smycken, men vi fastnade direkt för de vackra kurvorna i Green Furnitures möbler. I ett miljökonstprojekt kändes det helt rätt att hylla naturen i Jämtland. Konstmöbelns form är inspirerad av de jämtländska vidderna med dalgångar och krön. Sittmöbeln har vi döpt till Kölen efter Sagan om Kölen nedtecknad av Gustav Hedenvind-Eriksson år 1946, som varit en stor inspirationskälla för oss. I Kölen sitter man i en dal omsluten av kullar och toppar. Vi hoppas att Kölen ska få ett nytt hem och inspirera till ett kreativt användande av restmaterial. Vi är mycket glada att Kölen visas upp på flygplatsen, säger de.

Alla kan lägga ett bud i auktionen

Till och med februari 2014 har intresserade, företag som privatpersoner, möjlighet att lägga bud på Kölen. Utropspriset är 20 000 kr, av detta går en tredjedel till ett miljöprojekt som den vinnande budgivaren väljer, berättar Agneta Enzell, Byhuset som är initiativtagare till det gröna konstprojektet. Det här är ett unikt tillfälle för företag att bli ägare till en konstmöbel skapad i återbrukets tecken och dessutom rikta fokus mot viktigt miljöarbete.

Susanne Norman, flygplatschef, är glad över att auktionen hålls på Åre Östersund Airport.

- Då vi tidigare valt att samarbeta med Green Furniture för möblering i vår terminal känns det självklart att auktionen skall genomföras här på flygplatsen. Vi hoppas nu att många tar chansen att bidra till miljösatsningen och lägga ett bud på en vacker möbel.

.För att lägga bud, gå in på www.facebook.com/kolen.ostersund.


Kölen.