Destination:

Kiruna

Lokal
temperatur

Lokal
tid

09:52

Kiruna

25 mil norr om polcirkeln lyser sommarsolen nästan två månader i sträck utan att gå ned, medan polarnatten erbjuder det mest intensiva norrsken som går att finna. Här kan du åka slalom fram till midsommar eller övernatta i ett magnifikt hotell byggt av is. Kontrasternas rike är ett slitet uttryck. Men Kiruna är originalet.

Hitta resa

Kiruna
Reseguiden logo
Midnattssolen

För någon som aldrig varit i norra Skandinavien kring midsommar är ljuset det kanske mest fascinerande. Solen går inte ner. Från stadsberget, Luossavaara, cirka fyra km utanför Kiruna har man en bra utsikt över hela fenomenet. Midnattssolen kan du uppleva mellan 27 maj–14 juli i Kiruna.

Norrsken

Mellan september och april finns möjlighet att uppleva norrsken, förutsatt att det är stjärnklart. För norrskensprognos, ring: 0900 100 10 40

Restaurang Ripan
Campingvägen 5, Kiruna

Serverar specialiteter från det lappländska köket. Vad sägs till exempel om calvadosmarinerat ripbröst med tranbärsgele eller fryst hjortronbakelse med kahluamarinerad kaffeost? Öppet året om, men kanske bäst på sommaren med uteservering, midnattssol, myggor och minigolf.

Mommas Steakhouse
Lars Janssonsgatan 15, Kiruna

En klassiker som omnämns i Ted Ströms kända sång Vintersaga (”och fyllan växer till på Mommas krog”). Rustik inredning, trång, mysig bar och utsikt över fjällvidderna och gruvan.

Flygplats
Kiruna Flygplats

Kiruna flygplats ligger nio kilometer från centrum och resan tar cirka 15 minuter. Flygbussar är endast tillgängliga vissa delar av året, framför allt sommartid. Telefonnummer nedan: Taxi kostar ca 250 kronor för upp till fyra personer (ca 300 kr nattetid och helg). Flygtaxi kostar ca 125 kr per person. Taxi till Jukkasjärvi kostar ca 250 kr, taxi till Björkliden kostar ca 1200 kr och taxi till Riksgränsen kostar ca 1200 kr. Många hotell har förchartrade bussar som väntar vid flygplatsen.

Lokaltrafik

Inom Kiruna centrum är det promenadavstånd till de flesta platser. Kommunikationerna i länet är väl utbyggda, något som är nödvändigt i ett område med miltals av djupa skogar, forsande älvar och vildmark som skiljer städer och byar från varandra. Länstrafiken i Norrbotten AB är huvudman för all kollektivtrafik med buss i Norrbotten och reser mellan byarna.

Arrival Guides Logo