På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Kiruna

Dölj karta
Visa karta
  • Spela film
  • Spela film
  • Spela film
25 mil norr om polcirkeln lyser sommarsolen nästan två månader i sträck utan att gå ned, medan polarnatten erbjuder det mest intensiva norrsken som går att finna. Här kan du åka slalom fram till midsommar eller övernatta i ett magnifikt hotell byggt av is. Kontrasternas rike är ett slitet uttryck. Men Kiruna är originalet.
Avgångar till Kiruna från Umeå

Just nu hittar vi inga avgångar. Det kan bero på att det inte finns några direktflyg till din destination just idag. Gå vidare till tidtabellen för att hitta förslag på bästa resväg.

Ovan visas bara direktflyg.
För fullständig tidtabell, klicka här
Se & göra
Här kan du åka slalom fram till midsommar eller övernatta i ett magnifikt hotell byggt av is.
Midnattssolen
För någon som aldrig varit i norra Skandinavien kring midsommar är ljuset det kanske mest fascinerande. Solen går inte ner. Från stadsberget, Luossavaara, cirka fyra km utanför Kiruna har man en bra utsikt över hela fenomenet. Midnattssolen kan du uppleva mellan 27 maj–14 juli i Kiruna.
Norrsken
Mellan september och april finns möjlighet att uppleva norrsken, förutsatt att det är stjärnklart. För norrskensprognos, ring: 0900 100 10 40
Esrange
Fyra mil från Kiruna ligger Europas enda civila rymdbas. Esrange är centrum för europeisk rymdforskning och erbjuder guidade turer sommartid (även vintertid på förfrågan). Lär dig mer om norrsken, raketuppskjutningar och mikrogravitation.
Ishotellet i Jukkasjärvi
I Jukkasjärvi, 17 km från Kiruna, ligger det världsberömda Ishotellet. Världens största hotell, tillverkat av tusentals ton snö och is, som byggs om varje vinter. Här sover du svalt och skönt efter en drink i Absolut Icebar, vackert utmejslat i ren kärnis från Torneälv. Öppet från mitten av december till slutet av april. På sommaren kan du uppleva iskonst i hotellets Artcenter.
Jukkasjärvi
Från Nikkaluokta, 66 km väster om Kiruna, finns förstklassig skidåkning och vandringsleder till bland annat toppen av Sveriges högsta berg - Kebnekaise (2103 m). Gå de första 19 km till Kebnekaise fjällstation där du anmäler dig till nästa dags handledning till toppen. Resan tar ca 8-10 timmar och kräver att man är vid god kondition. Minimiålder är 16.
Kungsleden
Sveriges mest kända vandringsled erbjuder spektakulära upplevelser i naturen. Det är 500 km lång och startar i Abisko, 93 km väster om Kiruna. Kebnekaise-Saltoluokta sektionen är lämplig som en kortare rutt med 5 dagar vandring. För information om turförslag och boende, besök den svenska turistorganisationens webbplats.
Gruvan
Upplev världens största underjordiska järnmalmsgruva – inifrån. Besöksgruvan – med café, maskinpark, biosalong och museum – ligger 540 meter under jord. Dagliga turer från Kiruna Lappland Turistbyrå. Minimum på tio personer under vintersäsongen. Boka i god tid! Turen avgår från turistbyrån.
Samekultur
Var tionde invånare i Kiruna har samiskt ursprung, vilket skapar en levande kultur. Samerna har egen nationalsång, egen flagga och eget språk. Samegården är ett samiskt kulturcentrum och museum och Màttàrahkkà är ett kvinnligt samiskt hantverkscentrum.
Bra att veta
Flygplats
Kiruna flygplats ligger nio kilometer från centrum och resan tar cirka 15 minuter. Flygbussar är endast tillgängliga vissa delar av året, framför allt sommartid. Telefonnummer nedan: Taxi kostar ca 250 kronor för upp till fyra personer (ca 300 kr nattetid och helg). Flygtaxi kostar ca 125 kr per person. Taxi till Jukkasjärvi kostar ca 250 kr, taxi till Björkliden kostar ca 1200 kr och taxi till Riksgränsen kostar ca 1200 kr. Många hotell har förchartrade bussar som väntar vid flygplatsen.
Lokaltrafik
Inom Kiruna centrum är det promenadavstånd till de flesta platser. Kommunikationerna i länet är väl utbyggda, något som är nödvändigt i ett område med miltals av djupa skogar, forsande älvar och vildmark som skiljer städer och byar från varandra. Länstrafiken i Norrbotten AB är huvudman för all kollektivtrafik med buss i Norrbotten och reser mellan byarna.
Taxi
Taxi i Kiruna är säkert och nyttjar taxameter. Ibland kan det vara svårt att hitta en bil på gatan, även i centrum. Taxi Kiruna:
Post
Postombud kan man hitta i matbutiker och bensinstationer där du kan köpa frimärken samt posta och hämta paket.
Apotek
Apotek Hjärtat Gallerian Kiruna:
Telefon
Landsnummer: +46 Riktnummer: 0980
Elektricitet
220 V
Boka hotell
Boka hotell

Här kan du enkelt boka din hotellvistelse genom vår samarbetspartner booking.com

Boka hyrbil

Boka hyrbilen smidigt och enkelt inför resan.

Boka resa
Boka flyg Boka resa

Boka din resa med Big Travel.

Upptäck och boka din nästa charterresa här.