På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Flygresenärer får vila i Amelias famn

2016-03-22, kl. 09:08

Det konstnärliga samarbetet mellan Jögge Sundqvist och Umeå Airport tar nu ytterligare ett steg. Från och med nu kan resenärerna på Umeå Airport vila ut i flygpionjären Amelia Earharts famn.

Förra året förgyllde slöjdkonstnären Jögge Sundqvist Umeå Airport med konstverket ”Betula Lundens – den lekande björken” som är en hyllning till de västerbottningar som väntar på dem som är ute och reser.

Nu återvänder Jögge Sundqvist till flygplatsen med ett nytt konstverk. Den här gången som en hyllning till flygets tidiga pionjärer och då främst legenden Amelia Earhart som var första kvinnan att flyga över Atlanten 1928.

Earhart satte en mängd rekord innan hon tragiskt försvann spårlöst över Stilla havet 1937, i slutskedet av en planerad jorden runt-flygning.

Konstverket, i avgångshallen intill säkerhetskontrollen, är utformat som en välkomnande soffa av björk där Amelie breder ut sina armar runt de besökare som känner för en stunds vila.

– För mig är det viktigt att lyfta fram genusperspektivet. Amelias tes ”The most effective way to do it, is to do it”, har jag skurit in som citat i soffans ryggbricka och det är en pragmatiskt hållning till livet som passar både en praktisk slöjdare och en utåtriktad resenär, säger Jögge Sundqvist.

Flygplatschef Bengt-Ove Lindgren är glad över det nya konstverket.

– Umeå Airport har stadigt vuxit de senaste åren och vi satte åter nytt resenärsrekord med över en miljon resande förra året. Flygplatsen är en viktig mötesplats och Jögge Sundqvist bidrar ytterligare till att stimulera nya tankar i de viktiga mötena människor emellan, säger Bengt-Ove Lindgren.

2015 blev ett rekordår för Swedavia då flera av flygplatserna satte nya passagerarrekord. 37 574 829 personer flög till eller från någon av Swedavias tio flygplatser, en ökning med 5 procent jämfört med året innan.

Antalet resenärer på Umeå Airport ökade till 1 047 000 under 2015.