På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Packa rätt och kom i tid till jul- och nyårsresan

2015-12-16, kl. 13:19

Sista veckan före jul kommer julresandet igång på allvar på flygplatsen och då är inrikesresandet som mest intensivt. 

Flyget är det snabbaste, bekvämaste och ofta också det billigaste sättet att ta sig till julen. Och med några enkla förberedelser redan innan man kommer till flygplatsen så blir det också det behagligaste sättet att börja julen.

1. Packa rätt redan hemma

I handbagaget får inga vassa föremål vara, och undvik vätskor så långt som möjligt. Packa sådant i det bagage som ska checkas in. Vätskor måste emballeras väl så att det inte börjar läcka, eftersom resenären själv kan bli ersättningsskyldig om andras bagage förstörs.

Tänk särskilt på att mycket julmat innehåller vätskor, som sillinläggningar, Janssons frestelse och skinka i spad.

Packa alltid inslagna julklappar i det bagage som ska checkas in. Om säkerhetspersonalen inte ser vad det är, eller just ser att paketet innehåller till exempel ett knivset, så är det tråkigt att behöva öppna julklappen i säkerhetskontrollen istället för på julafton kring granen.

2. Förbered säkerhetskontrollen

I säkerhetskontrollen röntgas allt handbagage och alla passagerare passerar en metalldetektor. Förbered säkerhetskontrollen genom att lägga alla småsaker som mobiltelefon, nycklar, mynt med mera i ytterkläderna som sedan röntgas. Även kavajer ska numera röntgas. Den som har en bärbar dator med sig måste plocka upp den ur datorväskan och öppna den innan den röntgas.

Förberedelsen sker bäst före själva säkerhetskontrollen. Om alla hjälper till genom att plocka i ordning sina småsaker och ta av sig sina ytterkläder innan de kommer fram till kontrollen går det snabbt och enkelt för alla.

3. Kom i god tid

Det är inte bara det att antalet resenärer är fler än vanligt. Alla har också mer bagage. Det är därför bra att ta till lite extra tid på flygplatsen så att incheckning och säkerhetskontroll kan ske i lugn och ro.

Både vi och flygbolagen har extra personal på plats för att hjälpa resenärer till rätta. Men det bästa är ju att komma i god tid och kanske få tid över till en fika före avgång.

Här finns mer att läsa:

Vätskeregler - läs mer på Transportstyrelsens webbplats (nytt fönster)