På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Resenärer på Umeå Airport möts av välkomstträd

2015-06-11, kl. 10:42

Från och med den 11 juni möts alla Umeå Airports resenärer av det utsmyckade välkomstträdet ”Betula Ludens” – den lekande björken. Bakom konstverket står slöjdkonstnären Jögge Sundqvist.

Varje år reser 1 miljon människor till och från Umeå Airport. Den lekande björken är en konstnärlig anspelning på forna tiders vårdträd eller träd som planterades vid vägskäl för att ge mötesplatsen ett symboliskt värde.

Det är slöjdkonstnären Jögge Sundqvist som står bakom konstverket. Under ett års tid har han samlat krokvuxna björkstammar som bildar grenar på trädet. På stammen är små ansikten skurna i plattrelief.

– Det gestaltar Umeborna som väntar på dem som är ute och reser och ska komma hem igen, säger Jögge Sundqvist.

På stam och grenar kan man bland annat hitta en sur gubbe, en uppkäftig tonåring, en skrikande baby och en gammal klok dam.

– Umeå Airport satte förra året nytt resenärsrekord och vi nådde för första gången över 1 miljon resenärer. Det nya konstverket blir förhoppningsvis en kär symbol både för hemvändare och för besökare, säger flygplatschef Bengt-Ove Lindgren.