På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Utställningen Crossing Borders till Umeå Airport

2014-08-22, kl. 10:17

Porträttutställningen Crossing Borders kommer nu att visas på Umeå Airport från den 29 augusti. Utställningen består av 14 porträttfotografier av kända svenskar som uppmärksammats internationellt. Västerbotten representeras av Torgny Lindgren, vars porträtt är taget av fotografen Hans Hammarskiöld. Lindgren, som är född i Raggsjö, har i flera av sina romaner skildrat livet i Västerbotten. 

Totalt är det 14 porträtt som ingår i utställningen på Umeå Airport, vilket är ett urval av de verk som visades på Stockholm Arlanda Airport under våren och sommaren. I Umeå tillkommer ett porträtt av Torgny Lindgren som är taget av fotografen Hans Hammarskiöld. Lindgren är född i Raggsjö och har i flera av sina romaner skildrat livet i Västerbotten. 

I utställningen Crossing Borders visas porträtt av svenskar som är verksamma eller uppmärksammade utanför Sverige. Det är musiker, författare, diplomater, företagare, idrottare, uppfinnare, skådespelare och forskare. Deras arbete för dem utanför landet, men också över andra gränser än de rent geografiska. Det kan handla om att slå världsrekord i simning eller att förändra vår syn på den globala samhällsutvecklingen.

Fotograferna tillhör flera generationer från Hans Gedda och Denise Grünstein till Sanna Sjöswärd och Magnus Laupa. Thomas Wågströms porträtt av biokemisten och uppfinnaren Petra Wadström är beställt särskilt för den här utställningen, övriga har tillkommit i andra sammanhang. Alla har förvärvats till Statens porträttsamling som förvaltas av Nationalmuseum.

– En flygplats är en mötesplats och det första som möter regionens besökare. Vi vill att våra resenärer ska få nya upplevelser som inspirerar och överraskar när de besöker oss. I samband med att vi är kulturhuvudstad i år känns det extra roligt att få hälsa välkommen till Umeå med Nationalmuseums porträttutställning med kända svenskar som gjort avtryck ute i världen, säger B-O Lindgren, flygplatschef på Umeå Airport.

– Vi är glada över att Crossing Borders går vidare och visas i Umeå, framförallt med tanke på kulturhuvudstadsåret. Det är också roligt att vi kan lägga till en känd person från Västerbotten i och med porträttet av Torgny Lindgren, som nu också blir en del av Statens porträttsamling, säger Per Hedström, utställningschef på Nationalmuseum.

Utställningen Crossing Borders visas på Umeå Airport från den 29 augusti till den 31 oktober 2014.

Porträtt i utställningen

 • Eric Broms, Zlatan Ibrahimović, fotbollsspelare, 2011
 • Peter Cederling, Henning Mankell, författare och teaterchef, 2011
 • Peter Cederling, Therese Alshammar, simmare, 1998
 • Fredrik Etoall, Robyn Carlsson, sångare och låtskrivare, 2010
 • Hans Gedda, Anne Sofie von Otter, opera- och konsertsångare, 2006
 • Hans Hammarskiöld, Torgny Lindgren, författare
 • Denise Grünstein, Inga-Britt Ahlenius, Under-Secretary-General för United Nations Office of Internal Oversight Services (OIOS), 2007
 • Jörgen Hildebrandt, Hans Rosling, läkare och föreläsare, 2012
 • Magnus Laupa, Tuva Novotny, skådespelare, 2005
 • Sanna Sjöswärd, Theodor Kallifatides, författare, 2012
 • Thron Ullberg, Jan Eliasson, politiker, diplomat och vice generalsekreterare i FN, 2008
 • Thron Ullberg, Noomi Rapace, skådespelare, 2010
 • Thomas Wågström, Ingvar Kamprad, företagsledare och grundare av IKEA, 2010
 • Thomas Wågström, Petra Wadström, biokemist och uppfinnare, 2014