På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Vänskapsgåva från Xi’an i samband med Umeåbesök

2015-09-25, kl. 14:17

I mitten av september besökte Xi’ans stadsledning Umeå. Som ett tecken på städernas vänskap har Xi’an skänkt en gåva till Umeå, en staty som nu står placerad på Umeå Airport.

Fredag 18 september fick Umeå besök av stadsledningen från Xi’an, Kina. Xi’an och Umeå har haft ett samverkansavtal sedan 2007 inom främst kultur-, utbildnings- och miljöteknikfrågor. Syftet har varit att utbyta kunskap om hur städerna kan utveckla långsiktigt hållbara miljösystem och engagera medborgarna för att skapa en god livsmiljö.

Vänskapsgåva från Xi’an

Som ett tecken på städernas vänskap, har Xi’an skänkt en gåva till Umeå; en staty i form av en terrakottasoldat från den så kallade terrakottaarmén som finns utanför Xi’an. Statyn står nu placerad på Umeå Airport.

– Vi är mycket glada och stolta över att kunna visa upp statyn på flygplatsen för våra resenärer och besökare då den har ett stort symbolvärde för Umeå och regionen, säger B-O Lindgren, flygplatschef Umeå Airport.

 

Bilden nedan: Statyn på Umeå Airport omgiven av Xi´ans stadsledning och representanter från Umeå. Statyn på Umeå Airport omgiven av Xi´ans stadsledning och representanter från Umeå.

Om Xi’an och terrakottaarmén

Xi’an, som är huvudstad i Shaanxiprovinsen, är en gammal stad med en historia som sträcker sig över 3 100 år tillbaka i tiden. Strax utanför staden finns den första kejsaren Qingdynastins över 2 200 år gamla grav. Graven vaktas av den så kallade terrakottaarmén, en armé som består av 8 000 skulpturer i bränd lera.

Foto: Johan Sjödin/Umeå Vatten och Avfall AB