På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Så vill svenskarna semestra – ny rapport om resande

2012-10-11, kl. 12:00

Resmålet bestäms i god tid, planeras noga och väl på plats prioriteras avkoppling. Det är något av vad som framkommit i Swedavias helt nya rapport Resenären som handlar om svenskars semesterresande baserad på en undersökning utförd av TNS SIFO.

God framförhållning när resan bokas

Sju av tio bestämmer sitt resmål minst tre månader i förväg och lika många vill vara förberedda i någon utsträckning. Men väl framme vill de allra flesta ta dagen som den kommer.

Självklarhet att äta den lokala maten

Fyra av fem äter den lokala maten på orten, och nästan ingen vill äta svensk mat. Det man längtar mest hem till är sängen medan bara en fjärdedel saknar familj och barn.

Mindre viktigt att vara uppkopplad

Över hälften, 54 procent, svarar att telefonen, läsplattan eller datorn är mindre viktig under resan. Nästan lika många uppdaterar aldrig eller sällan sin Facebook-profil. Och väldigt få saknar jobbet.

– När svenskarna har semester vill de verkligen vara lediga och loggar ut. Det verkar som om man har lärt sig att använda den nya tekniken när man behöver vara tillgänglig, men också att inte använda den när man har semester, säger Michael Persson Gripkow, marknadsdirektör på Swedavia.

Rapporten innehåller även insikter och trendspaningar kring framtidens resande baserat på den befintliga kunskapen om svenskars resande. 

Kunskaperna hjälper till att utveckla flygplatserna

− Vi vill bidra till den känsla av förväntan som resenärerna känner när de kommer till flygplatsen. Genom vår undersökning tar vi nu ett större grepp kring svenskarnas semesterresande, från att resetankarna väcks tills att man kommer hem igen. Kunskapen om resenärerna hjälper oss att utveckla våra flygplatser så att de blir bättre och inspirerande mötesplatser, både nu och i framtiden, säger Michael Persson Gripkow.

Läs rapporten i sin helhet (pdf 6 Mb, nytt fönster) 

Om Resenären
Rapporten Resenären bygger på en undersökning utförd av TNS SIFO. Metoden är webbintervjuer med 2 000 privatpersoner i ett riksrepresentativt urval som har flugit på semester under det senast året. Intervjuerna genomfördes 26-28 juni 2012.