På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Visby Airport har tilldelats Miljövinsten 2013

2013-04-26, kl. 14:35

Idag fredag den 26 april fick Visby Airport ta emot Gotlandsflygs nyinstiftade pris Miljövinsten.

Sophie Skyving, Gotlandsflyg, Ulf Johansson, miljösamordnare Visby Airport, Gunnar Jonasson, flygplatschef Visby Airport, Ola Mattsson, Gotlandsflyg.


Gotlandsflyg delar ut Miljövinsten till gotländska företag, organisationer, föreningar eller personer som gjort en värdefull miljöinsats för och på Gotland. Ingen kan göra allt – men alla kan göra något. Eller som Gotlandsflyg säger: Så grönt det bara går. Det spelar faktiskt roll.

-Vi är mycket glada att få denna utmärkelse, det betyder oerhört mycket för Visby Airport och Swedavia. Att vårt engagemang och miljöarbete uppmärksammas är viktigt och betydelsefullt i vårt fortsatta arbete för att minska vår miljöpåverkan. Jag och mina medarbetare är mycket stolta över att få detta pris, säger Gunnar Jonasson, flygplatschef.

Miljövinsten 2013 tilldelas Visby Airport med motiveringen:

  • Visby Airport är en av endast 14 flygplatser i hela världen som klarat de hårda kraven för att certifieras enligt  ACA, Airport Carbon Accreditation, för sitt arbete med att minska koldioxidutsläppen.
  • Flygplatsen har på sju år minskat sin elförbrukning med 700 mWh. Det motsvarar en årsförbrukning för cirka 30 villafastigheter.
  • Vattenförbrukningen har minskat med en tredjedel de senaste sex åren.
  • Förbrukningen av eldningsolja för uppvärmning har minskat från 71 kubikmeter till 8 kubikmeter. Oljan som uppvärmningsbränsle håller nu på att helt fasas ut.
  • Högkvävehaltigt avfall på start- och landningsbanan samlas upp i dammar och omvandlas till organiskt ureavatten, som sedan används som gödning och bevattning på närliggande Gotska Golfklubb.