Mediciner och hjälpmedel

Här har vi samlat viktig information om vad du behöver tänka på gällande mediciner och särskilda hjälpmedel som exempelvis pacemaker och syrgasutrustning. Du kan också läsa om vad som händer om ett hjälpmedel skadats eller kommit bort under din resa.

Människor på resa

Mediciner

Packa alltid dina mediciner i ditt handbagage, även flytande mediciner, eftersom incheckat bagage exempelvis kan bli försenat ibland. Om du har flytande mediciner i handbagaget visar du bara upp dessa när du passerar säkerhetskontrollen. De kommer att kontrolleras tillsammans med övrigt handbagage eller med en särskild utrustning som används för att kontrollera vätskor. Mediciner i handbagaget – läs mer hos Transportstyrelsens webbplats

Regler för att resa med läkemedel kan skilja sig åt från land till land och ibland behövs ett Schengenintyg, något som apoteken kan hjälpa till med.
Resa med läkemedel – mer info på Läkemedelsverkets webbplats

Pacemaker

Har du pacemaker? Säg till flygplatspersonalen i säkerhetskontrollen innan du passerar metallbågen, så hjälper de dig på plats.

Berätta också gärna att du har pacemaker redan när du bokar din resa. 

Syrgasutrustning

Om du använder syrgasutrustning behöver du berätta det när du bokar din resa. Om du har egen syrgasutrustning måste du tala om vilken slags utrustning du har. Syrgastub för akut bruk finns ombord flygplanet. 

Ska du göra en längre resa och byta flygplan? Kontrollera när du bokar flygresan att din syrgasutrustning och tillhörande batterier är godkända hos det flygbolag du reser med. Olika regler gäller för olika flygbolag, så om du reser med flera olika flygbolag måste du tänka på att kontakta varje flygbolag.

Om något hjälpmedel skadats eller blir försenat

Om något hjälpmedel skadas eller blir försenat under din resa så är det flygbolagets ansvar att ersätta det tillfälligt med ett likvärdigt hjälpmedel. Tyvärr är det tillfälliga hjälpmedlet inte alltid helt identiskt med ditt privata.

För att minska risken för skador på rullande hjälpmedel, till exempel barnvagnar och rullstolar, kan du ta av alla lösa delar före incheckning och exempelvis ta med dem i handbagaget. Detta gäller till exempel sprintar av olika slag eller dynan på rullstolen som riskerar att bli blöt i bagagehanteringen. 

Vill du veta mer om vad du bör tänka på när du reser med rullstol eller rullator? Läs mer under rubriken Nedsatt rörlighet i menyn.