Gå till innehåll

Mer terminalyta och fler gater

Med större ytor och en spännande utsikt över landningsbanan i söder är den nya terminaldelen en trevlig avrese- och ankomstplats på Göteborg Landvetter Airport.

Med större ytor och en spännande utsikt är den nya terminaldelen i söder en trevlig avrese- och ankomstplats på Göteborg Landvetter Airport.

Den nya terminaldelen inrymmer fina konstverk och en spännande utsikt över landningsbanan i söder. De utökade ytorna ger flygplatsen en ökad flexibilitet och underlättar också för alla att hålla avstånd.

Visionsbilder: Sweco

Fågelvy av flygplats, parkeringsplatser och rullbana.
Ny gate Landvetter

Stora och luftiga ytor

Den nya terminaldelen är rymlig och luftig. Stora fönster släpper in dagsljus och interiören är ljus. Terminaldelen adderar tre nya vanliga gater och fyra bussgater och erbjuder fler sittplatser för resenärerna.

Smidigare för Non Schengen-resenärer

Resenärer som ankommer från eller reser till länder utanför Schengen och EU kommer att delas upp direkt i terminalen, istället för som tidigare hänvisas till en separat byggnad. Det blir ett smidigare flöde för resenärer och trevligare närhet till övriga terminalen. Flygplatsen kommer att få en ökad flexibilitet och vi är glada över att kunna erbjuda resenärer en bättre reseupplevelse.

Smidigare för Non Schengen-resenärer
Ny bussgate på Landvetter

Bussgater med väderskydd

De nya bussgaterna innebär en smidigare resa. Transferbussarna kan nu angöra gate och avgå i samma färdriktning, istället för att som tidigare backa ut efter påstigning. Dessutom har de väderskydd så du går torrskodd från terminal till buss. 

Konst inspirerad av Västsverige

Uppe på plan 4 välkomnar vi resenärer med svenska symboler och motiv av Västsverige tolkade av konstnären Shai Dahan. Han hoppas att du ska känna av hans kärlek till Sverige och naturen och att den lyser igenom i hans väggmålning. Vi hoppas att den väcker leenden och skapar trevlig atmosfär för våra anländande resenärer.

Non Schengen
Ny terminal och fler gater

Bakgrund

Utbyggnaden av terminalen påbörjades i augusti 2017 och öppnas upp i etapper under 2020. Det första steget är att bussgaterna öppnar. Under hösten 2020 följer en stegvis öppning av övriga gater. Syftet med den utökade terminalen är att Göteborg-Landvetter Airport kan kunna ta emot fler resenärer. Covid-19 har påverkat hela flygbranschen och återhämtningen tar tid. Trots detta har den utökade terminalen varit till stor nytta då den gett flygplatsen en ökad flexibilitet och skapat bättre förutsättningar för verksamheten att möjliggöra plats för att hålla avstånd för såväl resenärer som medarbetare.

Pris inom miljöcertifiering

Vi är väldigt stolta över att vi med den utökade terminalbyggnaden blev utsedda till Årets fastighetsägare (år 2020) med högsta snittbetyg i BREEAM-SE av branschorganisationen Sweden Green Building Council. BREEAM-SE är ett verktyg vi arbetar med för att nå FN:s globala mål inom hållbarhet. Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Samtliga av Swedavias tio flygplatser har sedan 2020 noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till bioflygbränsle.