Gå till innehåll

Ett moderniserat
Bromma Stock­holm Airport

Ny ankomsthall, uppfräschad avgångshall, ny säkerhetskontroll och förbättrade hållplatser för taxi och buss. Mycket har hänt på Bromma Stockholm Airport de senaste åren och detta är bara några exempel på allt som genomförts.

En modern cityflygplats

Bromma Stockholm Airport har varit i drift sedan 1936. För att kunna fortsätta ta emot nuvarande trafik och för att leverera den service som man förväntar sig av en modern cityflygplats, behöver flygplatsen utvecklas. Bromma har inte renoverats i sin helhet sedan 1950-talet med undantag för en del upprustningar i början av 1990-talet.

Flygplatsen behöver anpassas för att tillgodose behovet av funktionella lokaler och bättre flöden för kollektivtrafik och taxi. 

Flygplan parkerat på flygplatsen
Gater i Bromma Stockholm Airports nya avgångshall

Renoverad avgångshall

Den nya avgångshallen har utökats med fem gater. Gaterna har fått bokstäver istället för siffror för att underlätta för dig som resenär. Incheckningsdiskar och boardingdiskar inne i terminalen har också fått nytt utseende.

Efter att ha gått igenom den utökade och ombyggda säkerhetskontrollen möts du av den större och fräschare shoppingytan. Även café och restaurang har fått större yta för att kunna kunna ta emot fler resenärer.

 

Ny ankomsthall

Ankomsthallen är byggd som en helt fristående byggnad bredvid terminalen. Med en ljus atmosfär är den utrustad med två nya bagageband och fräscha toaletter. Närheten till den nya taxi- och busshållplatsen gör att du som resenär snabbt och enkelt kan ta dig vidare in mot Stockholm eller dit resan går. Om du bokat hyrbil så ligger hyrbilsbolagen runt hörnet. 

 

Nya ankomsthallen på Bromma Stockholm Airport
Shoppingyta på flygplatsen
Interiörbild café och restaurang
Bagageband
personer som arbetar med ledsagning på flygplatsen

Vi förbättrar för kollektivresenärer och bilister

Parkering

På framsidan av den nya terminalen har vi sett över och förbättrat parkeringsplatser för bilar. Vi har också byggt om hållplatserna för taxi utanför ankomsthallen.

Kollektivtrafik

SL har byggt ut Tvärbanan med den nya Kistagrenen och öppnat hållplatsen ”Bromma flygplats” vilket gör det lättare för dig som resenär att åka kollektivt till flygplatsen.

 Visste du att?

  • Vi har byggt en helt ny förfinad glykolanläggning där glykol som används på flygplatsen samlas upp för att därefter kunna renas och återanvändas.

  • Vi har gjort en av de längsta flyttar som gjorts av en enskild byggnad i Sverige. Ekipaget vägde 436 ton och vi kunde på så sätt återvinna hela byggnaden istället för att bygga nytt.
    Titta på filmen här.

  • Bromma Stockholm Airport är Swedavias första flygplats med LED-ljusinstallationer på rullbana.

  • Vi har lagt 50 mil rör för kabel och dragit 10 mil fiberkabel för datakommunikation på flygplatsen.

  • Vårt nya vädersystem med 57 sensorer på landningsbanan säger till när vi ska avisa planen på vintern så att vi bara gör det när det verkligen behövs och genom det minskar utsläppen.

  • Vi har genomfört en omfattande marksanering och på så sätt fått bort historiska föroreningar i marken.