Gå till innehåll

Tallinn – Estland

Tallinn, genomsyrad av medeltidscharm och ändå oerhört modern, erbjuder en mängd sevärdheter för dagens turister. Staden är tillräckligt stor och intressant för att utforska under flera dagar, men är samtidigt lagom liten och kompakt för att få en god översikt på bara några få timmar. Med gratis wifi-uppkoppling över hela landet är estländarna ett av världens mest teknikfrämjande folk.

Läs Ingers reseberättelse från Tallinn

Gamla stan i Tallinn är världens största och bäst bevarade medeltidsstad med en försiktigt renoverad stadskärna som domineras av ståtliga byggnader från storhetstiden då landet var en ledande aktör inom det mäktiga handelsförbundet Hansan. Innanför den gamla stadsmuren finns mängder av kaféer, krogar och hantverksbutiker längs stadens kullerstensgator. Rådhuset från början av 1400-talet hör till stadens största sevärdheter och för den som vill få en överblick över Tallinn väntar 115 trappsteg upp till tornet.

Efter att promenerat runt i Gamla stan rekommenderas ett besök i den trendiga stadsdelen Kalamaja, där du kan fynda allt ifrån Leninstatyer till vintage-kläder. Kalamaja är ett område som starkt påminner om Kreuzberg i Berlin eller Sofo i Stockholm.

Oavsett vilken årstid du besöker Tallinn kan det vara skönt att koppla av efter en dag av utforskande genom att uppleva någon av Tallinns många spa-anläggningar. I Gamla stan finns Kalev Spa Hotel & Water Park, med en 50 metersbassäng och generös behandlingslista. Inhyst i en vacker art deco-byggnad finns också anrika Kalma Saun, som byggdes 1928 och är en av Tallinns äldsta bastuanläggningar.

Det finns många som säger att det estniska vitlöksbrödet küüslauguleib är världens bästa. Det mörka brödet steks i smör och vitlök och skärs därefter i trekanter och serveras med en särskild dippsås. Perfekt som tilltugg till en god öl eller vodka.

I Estland älskar man även marsipan, som faktiskt kommer härifrån. Missa inte att besöka Kalevs Marsipanrum där man kan se hur nästan 200 olika marsipanfigurer tillverkas. Här finns också en marsipanform som tillhörde Georg Stude som grundade butiken för över 100 år sedan. I verkstaden kan både barn och vuxna själva prova på att måla figurerna för hand.

Reseambassadören Inger berättar

Tallinn

Inger Duberg

2018-01-22

Inger Duberg jobbar till vardags som författare och journalist. Men när hon vann uppdraget att bli Swedavias reseambassadör packade hon väskan och åkte till en av sina favoritstäder, Tallinn.

– Jag kom fram till hotellet mitt i natten men var glad över att äntligen vara framme! Mitt rum på femte våningen såg mer ut som en svit med vackra bjälkar och rejäl takhöjd, säger Inger Duberg.

Vackra Meriton Old Town Garden Hotel ligger i hjärtat av Gamla stan vid två av stadens äldsta gator, Lai och Pikk. Hotellet har 50 rum och på innergården gömmer sig en liten grönskande trädgård. Här finns också mysiga Café Mademoiselle och restaurangen Trofé.

– Första dagens aktivitet, var att få manikyr på Revali Ilusalong, där jag också bokat fotvårdsbehandling. På vägen dit gick jag förbi Turistbyrån för att skaffa ett Tallinn Card. Ett kort som gäller för museum, buss, spårvagn och även ger rabatter. Kortet är alldeles utmärkt för en sightseeing-tur med någon av hop on/hop off-bussarna och stanna vid de sevärdheter och muséer där man får fritt inträde, fortsätter Inger.

Sedan 2011 har KGB-muséet i Viru Hotel varit öppet för allmänheten. Högst upp, på våning 23 höll den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB till under sovjettiden. Hotellet var det enda som var tillåtet för utländska turister att bo på, vilket gjorde det enklare att hålla koll på dem genom hemliga mikrofoner gömda i lampor, tallrikar och väggar.

I rummen finns det fortfarande spår av hur det en gång såg ut, cigarettfimpar i askfaten, rullbandspelare och telefoner som inte gick att ringa med.

– När det blev dags för lunch fanns det många trevliga matställen att välja emellan – Hell Hunt där svenskarna bosatta i Tallinn brukar dricka sin fredagsöl, Karja Kelder där min favoriträtt är tortillas fyllda med fetaost eller Mauruse Pubi som är inrett med bokhyllor längs väggarna... Svårt val!

Efter lite shopping i Viru Keskus väntade en helt ny upplevelse: en workshop i glasmosaik och storytelling på Örreke, en slags skola för estniskt hantverk och kultur. Här kan man prova på workshops i lädertillverkning, marsipanbakning, tvålframställning och mycket annat. Dessa kurser arrangeras för både barn och vuxna i en mysig källarlokal i Gamla Stan.

– Min kompis Gunnhildur, som jag lärde känna på en kurs i estniska i Tallinn förra året, var med som sällskap och deltagare. Totalt var vi 15 deltagare i olika åldrar där den yngsta var tre år. Vi använde glasmosaik och mitt resultat var kanske inte mycket att skryta med, men den kom med hem i alla fall, säger Inger.

Till Tallinn flyger du direkt från Göteborg Landvetter Airport med Nordica och resan tar cirka 1 timme och 25 minuter. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under tusenlappen.

Tallinn Tallinn Tallinn Tallinn Tallinn