Gå till innehåll

Tallinn – Estland

Tallinn, genomsyrad av medeltidscharm och ändå oerhört modern, erbjuder en mängd sevärdheter för dagens turister. Staden är tillräckligt stor och intressant för att utforska under flera dagar, men är samtidigt lagom liten och kompakt för att få en god översikt på bara några få timmar. Med gratis wifi-uppkoppling över hela landet är estländarna ett av världens mest teknikfrämjande folk.

Läs Ingers reseberättelse från Tallinn

Gamla stan i Tallinn är världens största och bäst bevarade medeltidsstad med en försiktigt renoverad stadskärna som domineras av ståtliga byggnader från storhetstiden då landet var en ledande aktör inom det mäktiga handelsförbundet Hansan. Innanför den gamla stadsmuren finns mängder av kaféer, krogar och hantverksbutiker längs stadens kullerstensgator. Rådhuset från början av 1400-talet hör till stadens största sevärdheter och för den som vill få en överblick över Tallinn väntar 115 trappsteg upp till tornet.

Efter att promenerat runt i Gamla stan rekommenderas ett besök i den trendiga stadsdelen Kalamaja, där du kan fynda allt ifrån Leninstatyer till vintage-kläder. Kalamaja är ett område som starkt påminner om Kreuzberg i Berlin eller Sofo i Stockholm.

Oavsett vilken årstid du besöker Tallinn kan det vara skönt att koppla av efter en dag av utforskande genom att uppleva någon av Tallinns många spa-anläggningar. I Gamla stan finns Kalev Spa Hotel & Water Park, med en 50 metersbassäng och generös behandlingslista. Inhyst i en vacker art deco-byggnad finns också anrika Kalma Saun, som byggdes 1928 och är en av Tallinns äldsta bastuanläggningar.

Det finns många som säger att det estniska vitlöksbrödet küüslauguleib är världens bästa. Det mörka brödet steks i smör och vitlök och skärs därefter i trekanter och serveras med en särskild dippsås. Perfekt som tilltugg till en god öl eller vodka.

I Estland älskar man även marsipan, som faktiskt kommer härifrån. Missa inte att besöka Kalevs Marsipanrum där man kan se hur nästan 200 olika marsipanfigurer tillverkas. Här finns också en marsipanform som tillhörde Georg Stude som grundade butiken för över 100 år sedan. I verkstaden kan både barn och vuxna själva prova på att måla figurerna för hand.