Gå till innehåll

Warszawa – Polen

Livliga och pulserande Warszawa har sakta trätt fram som Östeuropas nya kulturcentrum och utgör navet för det moderna Polen. Samtidigt som glänsande skyskrapor, nya restauranger och läckra nattklubbar växer fram är Warszawas många historiska byggnader en påminnelse om stadens praktfulla historia.

Reseambassadören Evelina berättar

I Warszawa kan man inte undgå den kulturella atmosfären. Varje dag och natt händer något intressant över hela Warszawa, en stad som i århundraden har varit en smältdegel med olika mångkulturella traditioner. Generellt sett är priserna i Polen relativt låga, något som har lockat konstnärer och andra kulturskapare som tycker att Berlin har blivit för dyrt.

Vill man shoppa planscher från polska formgivare ska man gå till Galeria Grafiki i Plakatu som i över 40 år har sålt grafisk konst. En väldigt trevlig souvenir som man garanterat inte kan hitta någon annanstans. För den musikintresserade är ett besök i den pyttelilla vinylbutiken Side One ett måste. Ägaren är ett levande uppslagsverk när det gäller musik och affären är fullproppad med vinylskivor.

Ett trendigt och populärt torg är Skwer Broniewskego. Här finns ett kluster av kaféer och butiker. Mitt på torget ligger hamburgerstället Warburger där gräsmattan utanför fungerar som uteservering på sommaren. En liten bit in på ulica Pulawska ligger mysiga retrokaféet Relaks som enligt uppgift har stans bästa kaffe.

Från slutet av maj till september har den populära strandklubben La Playa Music Bar öppet. Nattklubben har blivit en självklar del i Warszawas nattliv och är något som du inte borde gå miste om. Fokus ligger på latinomusik med gäster som dansar till salsa och samba under helgerna. Du behöver inte heller vara expert på dessa danser eftersom det finns en danslärare på plats som kan lära dig de viktigaste stegen.

I en före detta fabriksbyggnad ligger Winofera – en restaurang, pianobar, biograf och teater under ett och samma tak. Den eleganta inredningen skapar en härlig kontrast mot de tegelklädda väggarna. Med ett öppet in till köket kan du få en glimt av måltiden som tillagas av kockarna och med en huvudkock som tidigare jobbat på Michelinrestauranger kan det inte gå fel.

Flyg till Warszawa med Wizz Air från Malmö Airport.