På denna webbplats använder vi cookies
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
{{importantAnnouncements[0].HeadLine}}
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
Uppdaterad: {{importantAnnouncement.LastUpdated}}

Vi bygger framtidens flygplats

Stockholm Arlanda Airport ska bli den ledande flygplatsen i Skandinavien. En flygplats redo för framtidens resande – som erbjuder smidiga och inspirerande reseupplevelser, en ledande mötesplats och är en internationell förebild inom hållbarhet. Swedavia gör nu en omfattande miljardsatsning och byggnationen är redan i gång. Resultatet blir ökad kapacitet för resenärer, hyresgäster och flygbolag, mer shopping och restauranger, fler hotell- och kongressmöjligheter, arbetsplatser, bättre kollektivtrafik och än fler destinationer.

Varför utvecklar vi Arlanda?

Arlanda är Sveriges port mot världen och på väg att bli världens port till Skandinavien. Nu gör vi oss redo för att kunna ta emot nära 40 miljoner resenärer 2040.

Fler och fler väljer att resa till och från Arlanda – under 2016 passerade nära 25 miljoner resenärer flygplatsen. De senaste två åren har antalet ökat med 3 miljoner. Prognosen säger att år 2040 kommer nära 40 miljoner människor resa via Arlanda.

Utbyggnad och vidareutveckling krävs för att hantera tillväxten

För att kunna hantera tillväxten behöver vi utöka vår terminalkapacitet. Terminal 5 ska byggas ut med ytterligare en pir. Bagagehantering, incheckning och säkerhetskontroll ska få högre kapacitet och flexibilitet. Det kommersiella utbudet ökas och miljöerna moderniseras.

Terminal 4 vidareutvecklas som en effektiv terminal för inrikestrafiken. På sikt kommer även Terminal 2 att byggas ut med en eller två pirer. Med allt detta ska flygplatsen vara redo att hantera tillväxten även efter år 2040.

En ny flygplatsstad ska snart börja växa sig fram

Men vi utvecklar inte bara vår flygverksamhet. En helt ny stad växer fram runt flygplatsen och det supernav för kollektivtrafik som vi vill skapa på Arlanda.

Vad ingår i utvecklingsplanerna?

Vi utvecklar Arlanda för att kunna ta emot närmare 40 miljoner resenärer år 2040, jämfört med dagens 25 miljoner. Här berättar vi mer om vad som ska hända.
Illustration Arlandas vision 2040 med ny pir och kontorsbyggnader

I utvecklingsplanerna ingår flera olika projekt för att utöka terminalkapaciteten och förhöja upplevelsen hos resenärerna. Bland annat kommer gången mellan gateområdena 1–10 och 11–24 i Terminal 5 byggas om för att förbättra resenärsflödet. Fler uppställningsplatser för flygplan ska byggas och även en central godsmottagning för alla butiker och restauranger.

Dessutom ska en ny pir i Terminal 5 byggas vilket betyder att dagens driftområde behöver flyttas och därmed byggs om. Vi behöver också öka kapaciteten i bagagehanteringssystemet för att kunna möta den stora resenärsökningen. Utöver det ska även en ny säkerhetskontroll byggas.

Vi utvecklar inte bara i terminalerna utan en helt ny flygplatsstad ska snart växa fram runt Arlanda – Airport City Stockholm. Med perfekt läge mellan Stockholm och Uppsala med närhet till järnväg, väg och flyg och övriga världen.

Flygplatsstaden Airport City Stockholm ska bestå av sex stadsdelar, var och en med sitt unika syfte. Stadsdelen SkyCitys första kontorsbyggnad som byggs är Office One.

Swedavia ligger i internationell framkant när det gäller att driva klimatsmarta flygplatser. Miljöfrågor har sedan länge varit prioriterat och på Arlanda arbetar vi inom flera olika områden för att minska miljöpåverkan.

Läs mer om miljöarbete vid ombyggnation.