Cecilia Forss: Jag brukar smygsignera mina böcker på Arlanda

Skådespelaren och författaren Cecilia Forss är dubbelt aktuell med släppet av sin andra bok, Paketlandet, och som en av huvudrollsinnehavarna i årets julkalender på SVT, Storm på Lugna gatan. Till Swedavia delar hon med sig av sina bästa Arlandatips och hur livet som nötallergiker på resande fot kan se ut.

Läs mer: Cissis tre bästa Arlandatips

− Det första jag brukar göra efter säkerhetskontrollen är att gå runt och botanisera lite i taxfreen, dutta på lite parfym, testa nya grejer och få experthjälp av den trevliga personalen, säger Cecilia Forss.

Därefter är det upp till varje författare att på egen hand bevaka sina intressen.

− Om jag hinner brukar jag gå förbi Pocketshop och kolla om de har någon av mina böcker på hyllorna och ibland brukar jag signera dem i hemlighet, som en liten överraskning. När jag var där senast frågade personalen om jag hade lust att signera ett par böcker också, så det verkar ju faktiskt ha varit uppskattat ändå.

Flygbranschen behöver, precis som samhället i stort, minska sina utsläpp av koldioxid och i dag diskuteras det mycket om hur man kan kombinera resande och en hållbar livsstil.

− Jag reser mycket, både privat och i jobbet, men för att göra det med ett okej samvete så klimatkompenserar jag för mina resor. Jag vill därför gärna ta tillfället i akt och sprida ordet om Fly Green Fund, en organisation utan vinstintresse, som ger företag och privatpersoner möjlighet att minska sitt klimatavtryck vid flygresor. Det är så enkelt att bidra, man kan till och med betala med Swish och så går pengarna till att köpa in biobränsle, som är betydligt mycket bättre för miljön.

De kommande åren kommer Arlanda att byggas ut och utvecklas, både för att fortsätta vara världsledande inom miljöarbetet, men också för att möta nya krav från resenärerna. Bland annat finns det planer om en helt ny handelsplats med möjligheter för inspirerande shopping och nya restauranger. Här har Cecilia identifierat ett hål i marknaden som hon gärna delar med sig av.

− En idé som jag tänkt på och som jag nu delar med mig av helt gratis är att det borde finnas ett ställe för manikyr och pedikyr på Arlanda. Det skulle vara perfekt att kunna få naglar och fötter fixade om man inte hunnit med det innan man sticker iväg på badsemester.

På flygplatser kan det vara svårt att helt undvika sådant som gör att man får en allergisk reaktion. Det kan till exempel vara dofterna från parfymbutikerna i terminalen. Dessutom serverar vissa flygbolag fortfarande jordnötter, så resenärer med jordnötsallergi behöver berätta det, både för flygbolaget när man bokar resan och för flygplanspersonalen när man går ombord. Något som Cecilia har stor erfarenhet av.

− Eftersom jag är allergisk mot nötter kan det bli extra stressigt med flygresor. Ibland får jag höra att jordnötter är en baljväxt och att cashewnötter egentligen är ett frö men det spelar ju ingen roll för mig, jag är fortfarande allergisk mot båda. En gång när jag åkte till Indien var jag tvungen att stanna ett helt flygplan för att de inte kunde få bort nötterna.

Allergin till trots har de allra flesta resorna faktiskt gått bra, och om hon får välja resmål själv står USA högst upp på listan.

− Jag älskar Los Angeles och jag älskar New York. De två ställena är mina happy places. Där är det högt i tak och man kan bara vara fri. Jag älskar Los Angeles för den chillade mentaliteten och positiviteten och jag älskar New York för att det är precis tvärtom, du måste ha skinn på näsan och gå snabbt, men när du följer pulsen och kommer in i rytmen är känslan att allt kan hända och att det kan hända nu. Det är helt otroligt.

Som exempel på att allt kan hända i New York berättar Cecilia om när hon träffade FNs tidigare vice generalsekreterare.

− Ett oförglömligt minne från New York är när jag och en kompis träffade Jan Eliasson uppe i hans våning. Han hade inget snacks att bjuda på så han plockade fram vanliga frukostflingor istället. Vi fick varsin Gin och Tonic, mumsade på flingor som tilltugg och diskuterade livets stora frågor.

Cissi Forss tre bästa Arlandatips

Cecilia Forss

Cecilia Forss

Skådespelerska och författare

1. Botanisera i taxfreen

− Det första jag brukar göra efter säkerhetskontrollen är att gå runt och botanisera lite i taxfreen, dutta på lite parfym, testa nya grejer och få experthjälp av den trevliga personalen.

Jag köper ofta nytt läppglans, solskyddsfaktor och tuggummin för att ta med mig på resan. 

2. Köp stödstrumpor

− Stödstrumpor är något man inte ska resa utan, särskilt inte om man är gravid som jag. Jag brukar även köpa ett par till min kille.

3. Fyll på vattenflaskan

− På Arlanda finns ett antal vattenfontäner innanför säkerhetskontrollen. Det är så bra för då kan man fylla på vattenflaskan som man har med sig i stället för att köpa massa nya vattenflaskor. Ett hett tips!

Cecilia Forss