Matgeek testar (nästan) all mat på Arlanda: "Finns en del guldkorn"

Matnörden Johan Hedberg, mer känd som Matgeek, har med sin energi och passion för mat blivit en av Sveriges största på Youtube. "Jag har länge velat åka ut och testa restaurangutbudet på Arlanda. Jag älskar att vara på flygplatser, det är som att hela världen möts här", säger Johan Hedberg när han får möjlighet att äta sig igenom matutbudet på Arlanda: "Det finns en del guldkorn och ställen som folk kanske inte riktigt tänker på."

Johan "Matgeek" Hedberg: Våga pröva nytt!

Matgeek tipsar alla resenärer om sina favoriter på Stockholm Arlanda Airport och delar med sig av sina bästa resetips.

− Jag älskar att vara på flygplatser eftersom att man alltid är på väg någonstans. Antingen på väg mot något kul eller på väg hem vilket också är väldigt underskattat. Så har det varit sedan jag var liten. Alltid känts som att man är i en odefinierbar del av världen, att man är internationell, en världsmedborgare, säger Johan Hedberg.

När det kommer till mat på flygplatsen tycker Johan att fler människor borde våga sig på att prova nya saker för att hitta nya favoriter.

− Våga gå lite utanför din comfort zone. Många äter på samma ställe varje gång de reser, man vågar inte testa nya ställen trots att det finns ett sånt varierat utbud. ’Vi brukar ju alltid’ och så vidare, skit i det, testa något nytt istället. Pröva lite dumplings, käka sushi eller något annat som man kanske inte brukar äta så ofta.

"Våga gå lite utanför din comfort zone."

− Sedan är ju Pontus in the Air grymt bra, det går ju inte att komma ifrån. Det bästa är såklart om man kan ta sig tiden att åka ut till flygplatsen tidigt och äta ordentligt i lugn och ro, men de flesta restauranger på Arlanda har faktiskt en tidsgaranti så att man kan vara trygg med att man hinner få maten.

Utöver matlagning har Johan också ett väldigt stort intresse för teknik och resande. För pryltokiga resenärer finns det några saker som man absolut inte får glömma när man är på resande fot.

− Flyger aldrig någonstans utan mina Bose Quiet Comfort 35. De lurarna är räddningen, de är helt otroliga. Sedan brukar jag alltid ha med mig min Storytel Reader och lite extrabatterier. Det kommer man långt på.

Det visar sig dock att det inte bara är hörlurar eller läsplatta som man bör ha med sig på resan. Ett av Johans mest oförglömliga resminnen är från den gången han nästan inte kom iväg alls.

− När vi skulle åka på bröllopsresa till Antibes för några år sedan missade jag att mitt pass hade gått ut så jag fick inte komma ombord på planet. Senare pratade jag med min kompis som är pilot och han hade pratat med några kollegor om planet vi skulle tagit, tydligen hade de dukat upp med champagne och snittar. Så bröllopsresan började lite skakigt, men sedan blev det hur bra som helst och jag har lärt mig att alltid kolla passet innan.

Matlagning och gastronomi är Johans specialitet, men han delar även gärna med sig av sina favoritdestinationer att åka till.

− Det här låter kanske lite over the top men vi åker till Monacos Grand Prix varje år, det har blivit en tradition. Sedan är jag också otroligt förtjust i Oslo. Jag älskar Norge. Punkt. Jag älskar allt med Norge, norrmän, attityd, naturen, allt är så vackert där. Om någon erbjöd mig att flytta dit skulle jag göra det på en kvart.

Redan nu händer det mycket på Stockholm Arlanda Airport och de kommande åren kommer flygplatsen att byggas ut och utvecklas ännu mer. Johan Hedberg har en klar bild framför sig hur framtidens flygplats skulle kunna se ut.

"Det vore grymt med en foodcourt."

− Matmässigt vore det grymt med en härlig foodcourt med några riktigt bra leverantörer, typ som i Teatern inne i Ringen Centrum på Södermalm. Sedan skulle jag helt ärligt vilja ha möjligheten att spendera en heldag på flygplatsen eftersom jag tycker att det är så roligt att bara vara där. Det skulle vara kul med en gångbro som går över taket på terminalerna så att man kan gå ut och se ut över hela flygplatsen och alla flygplan. En riktigt bra flightspotting-plats helt enkelt.

Johan Matgeek Hedberg