Mia Parnevik: Det här har jag alltid med mig när jag reser

För folkkära tv-profilen Mia Parnevik är det mer normalt att vara på resande fot än att vara hemma. De senaste 30 åren har hon bott i USA tillsammans med sin golfspelande make Jesper Parnevik, där resandet har varit en naturlig del av deras liv. Mia är aktuell med tv-serien Parneviks och engagerar sig även mycket i välgörenhet genom organisationer som Unicef och SOS Barnbyar. För Swedavia delar hon med sig av sina bästa resetips och berättar vad hennes familj och vänner i USA alltid ber henne köpa med från Sverige.

(Foto: Frida Funemyr)

Mias bästa Arlandatips

Mia Parnevik har ett hektiskt schema mellan sitt hem i Florida i USA och diverse uppdrag i Sverige, landet hon lämnade för mer än 30 år sedan men ändå aldrig släppt taget om. Bara den närmaste månaden har hon fyra resor tur och retur planerade, bland annat för att medverka på olika välgörenhetsgalor.

− I och med att vi reser så mycket så har flygandet nästan blivit som att åka bil för oss. De senaste trettio åren har vi snittat på kanske två gånger i veckan till resmål över hela världen så vi har blivit ganska rutinerade. För oss är det mer normalt att vara på resande fot, säger Mia Parnevik.

Efter flera år av intensivt resande har Mia förfinat konsten att packa ett lätt, praktiskt och livsviktigt handbagage i sin numera välkända Pippi Långstrump-väska.

− Oavsett var jag reser har jag alltid med mig handdesinfektion, ett par rejäla brusreducerande hörlurar och resorb och ansiktskräm för att inte torka ut. Dessutom brukar jag alltid ha med mig ett par extra strumpor för att det känns fräschare att gå omkring med ombord.

Om man, precis som Mia, föredrar att åka ut till flygplatsen i god tid innan flyget går har man ofta lite tid över att i lugn och ro strosa runt i butikerna, äta på någon av restaurangerna eller fixa med det sista inför resan.

− Det första jag gör efter säkerhetskontrollen är att köpa svenskt smågodis och gå förbi Apoteket. Jag känner mig av någon anledning alltid lite mer bekväm med svenska produkter, det sitter i sedan barnsben. Innan flyget går försöker jag alltid hinna med att äta någonting på flygplatsen och på Arlanda finns det numera några riktigt bra ställen, bland annat Pontus in the Air.

Inför varje Sverigeresa lägger Mias vänner och familj sina beställningar på svenska produkter som är svåra att få tag på i USA.

− Det brukar vara alltifrån hårprodukter, snus och godis till nyttiga naturgrejer och töntiga saker som mina barn vill ha, typ hårsnoddar och lite mer udda grejer. Sedan barnen var små har vi alltid gått förbi Pocket Shop och köpt med oss svenska böcker hem.

För en person som sett så mycket av världen som Mia Parnevik kan det vara svårt att välja ut ett favoritresmål, men om hon tvingas välja är Kalifornien en stark kandidat. Där har hon tillbringat mycket tid och där produceras hennes eget vin sedan några år tillbaka.

− Min man Jeppe har tävlat mycket i Kalifornien och jag älskar vara där för att det är så speciellt och fantastiskt. Mitt bästa tips är att åka till Napa i september eller oktober när det är skördetid, det är det helt magiskt vackert med alla färger. Flyg till San Fransisco, hyr en bil och utforska området på egen hand.

Välgörenhet är en stor och viktig del av Mias liv och därför är det inte konstigt att hennes mest oförglömliga resminne kommer från en resa hon gjorde tillsammans med sin dotter för SOS Barnbyar tidigare i år.

− Jag och min dotter Penny var i Nepal för ett tag sedan. Det var en helt oförglömlig resa, dels för att det var så fruktansvärt att se den misären som barnen levde i, samtidigt som det kändes fantastiskt att kunna få hjälpa till och göra någonting åt det. Det är den resa som har påverkat mig absolut mest.

Ett foto på Mia Parnevik

Mia Parnevik: "Det är till Arlanda man ska åka och handla"

Ett foto på Mia Parnevik

Mia Parnevik

tv-profil

Mia Parnevik om...

...Movesgood: 

− Gud va coola grejer! Det är alltså svenskt? Vad roligt! Jag säger ju det, det är till Arlanda man ska åka och handla. 

RC Chocolat: 

− Åh vad gott! En kompis sa till mig att "du måste köpa dina kanelbullar där".

...Barino:

− Pizza, pasta, tapas... Det här är fantastiskt − och allt kan man ta med sig. Min man älskar tapasbrickor! Det är tydligen till Arlanda man ska åka för att äta på goda restauranger. 

...Flajts lekplats:

− Det här är det bästa som finns! Perfekt för alla ungar med mycket spring i benen att få hoppa av sig lite innan de ska ut och flyga.

... Deli

− Det här är sista stoppet innan jag går på planet. Jag måste alltid köpa lite svenska produkter som jag saknar utomlands.

Jag brukar köpa presenter här också för det är många svenskar som bor där vi bor. Annas pepparkakor vill man till exempel alltid ha − och annan svensk mat. Amerikanarna har inte heller lärt sig det här med osthyvel så det brukar jag också alltid få handla med mig. 

Kollage, Mia Parnevik på Arlanda Kollage, Mia Parnevik på Arlanda