På denna webbplats använder vi cookies
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
{{importantAnnouncements[0].HeadLine}}
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
Uppdaterad: {{importantAnnouncement.LastUpdated}}

Kiruna har luftrum som lockar

Kiruna Airport, långt norr om polcirkeln, är Sveriges nordligast belägna flygplats.

Läget i norra Sverige innebär mycket fritt luftrum runt flygplatsen och detta uppskattas av både företag och forskare som gärna kommer till Kiruna för att forska och testa produkter i extrema klimat. Amerikanska rymdstyrelsen Nasa har flera gånger genomfört ozonforskning med flygplatsen som bas, Boeing och Airbus har köldtestat sina flygplan och brittiska vädertjänsten Met Office har via Facility for Airborne Atmospheric Measurements (FAAM) bedrivit väderforskning här vid upprepade tillfällen.

En viktig del av staden

Kiruna Airport invigdes 1960. Stadens geografiska läge innebär att flygplatsen är ett viktigt nav i den infrastruktur som staden och regionen behöver för att upprätthålla och utveckla ett gott samhälle. På senare år har flygplatsen blivit allt viktigare i samband med stadsflytt, ökad gruvnäring och en ständigt ökande besöksnäring.

På flygplatsen finns Arena Arctica, som är unik med sina 5 000 kvadratmeter hangaryta under ett tak. Det är en flexibel multiarena som passar utmärkt för både större och mindre arrangemang.

Fakta om flygplatsen

Invigdes år 1960
Antal passagerare 2015: 257 712, varav utrikes 7 600
Antal destinationer: 7
Antal landningar: 1 335
Landningsbanans storlek: 2500*45 meter
Totalt anställda personer på flygplatsen: 100
Antal företag på flygplatsen: 40
Restid till city: 10 minuter