Jobba hos oss

Tillsammans möjliggör vi för människor att mötas

På Swedavias flygplatser möts hela världen, varje dag. Att jobba hos oss innebär en mångfald av förväntningar, förhoppningar, behov och önskemål.

Våra flygplatser finns från Malmö i söder till Kiruna i norr och vi erbjuder jobb inom många olika yrkesområden och roller. Swedavia ger möjligheter att vara en viktig del i att skapa morgondagens kundupplevelse i en dynamisk och utvecklande flygplatsmiljö med internationell prägel på en engagerande och inkluderande arbetsplats.

Varför Swedavia?

Oavsett roll blir du en del av och kan skapa och utveckla reseupplevelsen på en unik arbetsplats med flygpuls och atmosfär.

Bredden i vår verksamhet skapar spännande möjligheter för individen att växa, arbeta mer specialiserat eller engagera sig i något intressant projekt. Alla medarbetare ska ha samma möjlighet att utvecklas och vi välkomnar personer med olika erfarenheter för att ha mångfald bland våra medarbetare.

Vi är ett företag som vill visa vägen och vara en god förebild när det gäller hållbarhet. Vi arbetar aktivt med att utveckla samarbeten och relationer för att på bästa sätt kunna bidra till samhället i stort.

Låter Swedavia som en arbetsgivare för dig? Tveka inte att klicka dig vidare till våra lediga jobb för att se vilka spännande tjänster vi har just nu. 

Du hittar våra lediga jobb här.


Följ oss på Linkedin


Prenumerera på våra lediga jobb

Registrera dig här, så får du ett mejl när nya jobbannonser publiceras. 

Möt våra medarbetare

Peder Grunditz, flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport

"Jag ser fram emot att tillsammans med alla kompetenta och engagerade medarbetare fortsätta utveckla Stockholm Arlanda Airport. Jag är stolt över vårt viktiga uppdrag som innebär att vi möjliggör för människor att mötas, samtidigt som vi fortsätter att vara ledande inom hållbara och klimatsmarta flygplatser."

Anette Sundberg, Airport Officer Åre Östersund Airport

"Jag arbetar med att tanka flygplan, som insatsledare och brandman. Jag är också ute på rampen, i säkerhetskontrollen samt är säkerhetsvakt. Det är en Basic Airport där jag arbetar, så vi gör lite av varje. Det är det som gör yrket intressant, omväxlande och roligt"

Trainee

Som trainee hos oss blir du en del av Swedavia. Vi vill fånga framtidens kompetens och vi letar efter dig som vill vara med och tillsammans med oss skapa framtidens flygplatser.

Traineeprogram pågår under tolv månader med start i september. Eftersom vår verksamhet ständigt är under utveckling varierar det från år till år inom vilka avdelningar vi söker traineer. Varje år väljer vi noga ut avdelningar där vi ser att du som trainee kan få möjlighet att utvecklas maximalt.

Din tid som trainee

Som trainee hos oss kommer du att utmanas inom olika fokusområden i vilket teori varvas med praktik.

Du kommer att få en bred kunskap om Swedavias organisation, uppdrag, tjänster, verksamhetsområden, arbetsmetoder och företagskultur. Du en självklar deltagare på ledardagar och du kommer delta i utbildningar för att få fördjupad kunskap om vårt ledarskap och våra värderingar samt vårt uppdrag och vår affär.

Förutom att du kommer till en unik arbetsplats med flygpuls och atmosfär så får du en avtalsenlig lön och ta del av de förmåner medarbetare på Swedavia har. Vi förväntar oss att du som söker vårt program är motiverad att gå igenom hela programmet och sedan ser dig i en roll inom Swedavia efter programmets slut.

En framtid med Swedavia

Vi bidrar dagligen till Sveriges nationella och internationella tillgänglighet. Med starkt fokus på hållbarhet ser vi att olikheter och mångfald berikar, vi ser det som en förutsättning för vår framtida utveckling som företag. Du kommer att få skapa värde och bidra i utmaningar på organisation- och samhällsnivå när vi bygger framtidens flygplatser.


Certifierat program

Vårt traineeprogram är certifierat av TraineeGuiden. 

 

Karriär efter traineeutbildning


William, projektledare

Namn och titel: William Lundqvist, projektledare
Traineeplacering: Strategiavdelningen år 2018/2019
Utbildning: Civilingenjör inom maskinteknik

Var arbetar du idag?

Som projektledare på IT-avdelningen.

Vad var det bästa med att vara trainee på Swedavia?

En utmanande vardag kombinerat med ett starkt stöd från chefer och kollegor! Det kombinationen gör det roligt att utvecklas. Ett spännande uppdrag för organisationen är pricken över i:et, flygplatser har alltid varit förknippat med äventyr för mig och att bidra till andras positiva upplevelser gör det roligt att gå till jobbet.

Varför skulle du rekommendera andra att söka till vårt traineeprogram?

Det finns mycket positivt jag skulle kunna lyfta här, men något jag tar med mig från året är helhetsbilden av hur det är att jobba på olika positioner och avdelningar. Det underlättar mycket för mig när jag funderar på i vilka roller jag kan bidra på bästa sätt - nu och i framtiden.


Agnes, verksamhetsstyrning

Namn och titel: Agnes Risfelt, Verksamhetsstyrning
Traineeplacering: Flygplatsledning Bromma
Utbildning: Kandidat i Nationalekonomi/Ekonomi från Linköpings universitet och master i Operations Management and Control från Stockholms universitet

Var arbetar du idag?

Idag arbetar jag i en nybildad affärsenhet som heter Anläggningar & system inom avdelningen Ledningsstöd där arbetar jag bl.a. med affärsplanering och kvartalsuppföljning.

Bästa med att vara trainee på Swedavia?

Det bästa med att vara trainee på Swedavia är att det är en otroligt spännande bransch vi verkar i och möjligheten att kunna arbete med varierande projekt och kollegor. Jag hade även ett väldigt roligt år tillsammans med mina traineekollegor då vi hade flera gemensamma traineeaktiviteter.

Varför skulle du rekommendera andra att söka till vårt Traineeprogram?

För att det är en väldigt bra start på arbetslivet och för att det finns stora möjligheter att utforma traineeåret utifrån egna intressen och drivkrafter.


Josephine, marknadsanalytiker

Namn och titel: Josephine Hedman, marknadsanalytiker
Traineeplacering Koncern Security and Safety
Utbildning: Industriell Ekonomi på Luleå Tekniska Universitet

Var arbetar du idag?

Jag arbetar på affärsenheten Marknad och Kommersiell Utveckling som marknadsanalytiker och stöttar enheten med analyser samt ansvarar för våra strategiska undersökningar.

Bästa med att vara trainee på Swedavia?

Det absolut bästa med att vara trainee är nätverket man skapar under året. Eftersom programmet syftar till att du som trainee får prova på projekt i olika delar av verksamheten får man snabbt ett brett nätverk samtidigt som man får testa på alla möjliga saker och projekt.

Varför skulle du rekommendera andra att söka till vårt Traineeprogram?

Mina två främsta anledningar till varför någon ska söka till traineeprogrammet är 1) en bra språngbräda in till arbetslivet och framförallt Swedavia då du skapar dig ett brett nätverk samt att 2) du får testa på olika avdelningar och projekt under året för att känna in vad du tycker är kul och vart du vill jobba framöver på Swedavia. Det vill säga en perfekt möjlighet för alla, precis som jag själv kände efter examen, är lite osäkra i vad man vill göra och vad man tycker är kul.


Elias, kvalitetsutvecklare

Namn och titel: Elias Åström, kvalitetsutvecklare
Traineeplacering: Koncern Kvalitet i Göteborg
Utbildning: Civilingenjör Industriell ekonomi på Luleå tekniska universitet

Var arbetar du idag?

Jag arbetar på enheten Operational Excellence där vi stöttar arbetet mot en processorienterad organisation.

Bästa med att vara trainee på Swedavia?

Fått möjlighet att påverka min egna utveckling vilket Swedavia har stöttat mig i.    

Varför skulle du rekommendera andra att söka vårt traineeprogram?

Traineeprogrammet är en bra ingång till arbetslivet där teori och praktik varvas under året för att få en god förståelse av organisationen. Detta kommer vara till god nytta för den framtida karriären inom Swedavia.  


Sommarjobb

Varje sommar behöver vi ett stort antal sommarvikarier till våra flygplatser. Som sommarjobbare hos oss kan du få testa på flera olika yrken och en unik arbetsplats som binder samman Sverige med världen.

Sommarjobben har en varierande längd och startar i maj/juni med en unik utbildning inom det område du ska arbeta i och pågår oftast till slutet av augusti. Jobben varierar beroende på uppgift och flygplats. Alla våra sommarjobbare arbetar på schema i skift för att vara redo att möta våra resenärer dygnet runt.

Jobben finns inom vår flygoperativa verksamhet, exempelvis som ledsagare, terminalvärd, kundtjänstmedarbetare, informatör eller lokalvårdare.

Kvalifikationer

För att kunna arbeta hos oss på Swedavia måste du:

  • ha fyllt 18 år
  • ha arbetstillstånd i Sverige
  • kunna inkomma med intyg/betyg som styrker vad du gjort de senaste 5 åren
  • vara intresserad av att arbeta med service

Eftersom Swedavia verkar i en bransch med hög fokus på säkerhet har vi krav på att genomföra säkerhetsprövning på alla våra anställda. En säkerhetsprövning innefattar att vi samlar in intyg och betyg för de senaste 5 åren, tar minst två referenser (varav en chef), genomför en säkerhetsprövningsintervju, genomför en registerkontroll som skickas till Transportstyrelsen.

Swedavia månar om en säker arbetsmiljö och verkar för en drogfri arbetsplats. Som arbetssökande kommer du därför att få lämna ett drogtest. Det är också viktigt att du förstår säkerhetsföreskrifter på svenska i tal och skrift.

Ansökningstiden för 2020 års sommarjobb är öppen mellan slutet av december 2019 till slutet av mars 2020. Observera att ansökningsperioden kan variera beroende av flygplats. Du hittar de aktuella annonserna här.

Vi anställer varje år cirka 300 sommarjobbare till alla våra flygplatser. Ansökningsperioden är normalt sett från december till mars.

Tekniksprånget

Tekniksprånget drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på uppdrag av Skolverket med syfte att få ungdomar att studera vidare inom tekniska utbildningar.

Swedavia har sedan hösten 2013 tagit emot flera tekniksprångare varje termin. Genom att medverka i Tekniksprånget vill vi på Swedavia visa mångsidigheten av vad ingenjörsyrket kan innebära och ge möjligheten att upptäcka vilket varierande och utvecklande arbete vi erbjuder dig som blivande ingenjör.

Vi vill också få en chans att träffa dig som studerar och vara en del i din utveckling. Genom att vara med i Tekniksprånget vill vi helt enkelt ge flera möjligheten att upptäcka ingenjörsyrket.

Tekniksprånget är en unik satsning för att stärka Sveriges framtida kompetensförsörjning genom att ge unga chansen att praktisera som ingenjör under fyra månader. Ungdomar under 21 år och som har tagit studenten från gymnasieskolans natur- eller teknikprogram är behöriga att söka till denna kvalificerade praktik.

Jobbsprånget

Jobbsprånget är ett praktikprogram som erbjuder fyra månaders praktik till nyanlända akademiker – ingenjörer, arkitekter, naturvetare och ekonomer.

Syftet med programmet är att tillvarata de nyanländas kompetens och påskynda introduktionen till den svenska arbetsmarknaden. Jobbsprånget drivs också av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). 

Här berättar IT-ingenjören Issam om hur hans praktikplats ledde till en tillsvidareanställning.

Arbetspraktik

Swedavia och Arbetsförmedlingen har ett samarbete för att minska avstånd till arbetsmarknaden för de personer som står långt ifrån ett arbete idag.

Vi samarbetar med Arbetsförmedlingen

Arbetspraktiken pågår under tre månader och vänder sig till långtidsarbetslösa ungdomar, inskrivna i jobb- och utvecklingsgarantin eller jobbgarantin för ungdomar, nyanlända akademiker eller personer med olika funktionsförmågor.

Som praktikant får du en möjlighet att tillgodose dig arbetspraktik för att därigenom öka möjlighet till anställning. 

Ansökan till våra praktikplatser sker genom Arbetsförmedlingen. Kontakta din lokala Arbetsförmedling för mer information.

Visste du att

Vi rustar oss för framtiden

Resenärsantalet har ökat under lång tid och på flera av våra flygplatser är det trångt under vissa perioder. Därför utvecklar vi smidigare och effektivare lösningar eftersom vi vill möjliggöra för människor att mötas – idag och i framtiden.

Läs mer om framtidens flygplatser.

Flygtrafiken står för cirka två procent av de globala utsläppen av fossil koldioxid

  • Fortkörning på våra vägar släpper ut mer fossil koldioxid än inrikesflyget.
  • Flyget blivit 70 procent bränsleeffektivare de senaste 40 åren.

Läs mer om flygets klimatpåverkan och vårt miljöarbete här.

London är en av de populäraste destinationerna från Arlanda

  • På andra plats kommer Köpenhamn och som nummer tre är Oslo.
  • Vår senaste direktlinje från Arlanda är till Tokyo

Läs mer om övriga destinationer vi flyger till här.

 

Vanliga frågor


Lediga jobb

Var hittar jag lediga jobb?

Lediga jobb publiceras alltid här på på Swedavias hemsida.


Söker ni personal?

Lediga jobb publiceras alltid här på Swedavias hemsida.


Kan jag söka praktik hos er?

Vi har ett samarbete med Arbetsförmedlingen gällande praktik som riktar sig till långtidsarbetslösa ungdomar. Vi samarbetar även med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och deras Jobbsprång. Jobbsprånget riktar sig till nyanlända akademiker – ingenjörer, arkitekter, naturvetare och ekonomer och med syfte att påskynda introduktionen till den svenska arbetsmarknaden.


Kan jag söka ex-jobb hos er?

Vi publicerar ex-jobb på vår hemsida under lediga jobb


Har ni sommarjobb för ungdomar?

Vi anställer varje år cirka 300 sommarvikarier till våra flygplatser. Rollerna är främst inom vår operativa verksamhet.


Har ni vinterjobb?

Ja, i de operativa verksamheterna anställer vi inför varje säsong vinterpersonal. Alla lediga befattningar publiceras här på vår hemsida.


Rekryteringsprocess

Jag har sökt jobb hos Swedavia men inte hört tillbaka från er, varför?

Våra rekryteringsprocesser kan ibland vara långa av olika anledningar. Kontakta rekryterande chef för status på vart just du befinner dig i processen.


Hur går rekryteringsprocessen till?

Swedavia arbetar med en kompetensbaserad rekrytering och använder sig av urvalstester, går du vidare efter tester kommer du bli inbjuden till ett personligt möte. Därefter får du vidare besked om eventuell anställning.


Kan jag söka jobb hos er om jag har en prick i registret?

På Swedavia tillämpar vi säkerhetsprövning på samtliga anställda.


Hur går ett drogtest till?

Swedavia har ett samarbete med Previa där samtliga nyanställda genomför salivprov. 


Vad menas med säkerhetsprövning?

En säkerhetsprövning består av flera moment. Momenten är att en registerkontroll skickas in till Transportstyrelsen, att minst två referenser tas, intyg/betyg som styrker vad du gjort de senaste fem åren krävs samt att ett säkerhetssamtal kommer hållas. 


Förkunskaper

Hur gammal måste jag vara för att jobba hos er?

I de flesta fall behöver du vara 18 år, i vissa specifika tjänster som sommarjobbare kan du vara från 16 år det kommer att framgå i annonsen.


Kräver ni körkort?

I vissa tjänster krävs körkort, det står då alltid i annonsen.


Vilken behörighet måste jag ha för att jobba hos Swedavia?

I vissa av våra tjänster krävs behörighet för att få köra bil, buss, att få utföra eljobb med mera. Det står alltid i annonsen.


Måste jag ha fullständiga betyg från gymnasiet?

Nej, det är din totala kompetens som är av betydelse, om det skulle krävas står det i annonsen. 


Måste jag vara svensk medborgare?

Nej, men du behöver arbetstillstånd att få arbeta i Sverige.


Måste jag kunna svenska?

Swedavias koncernspråk är svenska, så du behöver kunna läsa samt göra dig förstådd på svenska. 


Måste jag vara fysiskt stark?

Nej, men för vissa tjänster på Swedavia kommer du behöva utföra fysiskt arbete som exempel brandman, ledsagare och bagagehanterare.


Kan vem som helst söka?

Ja, om du uppfyller grundkraven för tjänsten. 


Är det bra att kunna andra språk?

Det är alltid meriterande med fler språk än svenska och engelska men inget krav.


Villkor

Hur mycket tjänar en medarbetare på Swedavia?

På Swedavia tillämpar vi individuell lönesättning.


Har ni skiftarbete?

Swedavia är vakna alla dygnets timmar, så en del av vår personal arbetar skift, det framgår i annonsen vilka tjänster det gäller.


Får jag resa förmånligt på Arlanda Express som anställd på Swedavia?

Ja, Arlanda Express erbjuder personalrabatt för de som arbetar på Swedavia.


Finns det personalparkering?

Ja, som anställd på Swedavia har du tillgång till personalparkering till ett förmånligt pris. 


Behöver jag ha på mig uniform?

Ja, i vissa arbeten har vi uniformer, som tillhandahålls av Swedavia.


Behöver jag ha på mig skyddskläder?

Ja, i vissa arbeten har vi skyddskläder som tillhandahålls av Swedavia.


Har ni förmåner?

Ja, som anställd på Swedavia har du ett antal olika förmåner.


Finns det pensionsavsättning?

Ja, samtliga medarbetare i Swedavia omfattas av pensionsplanen ITP 1, som är ett helt försäkringspaket.


Finns det försäkringar?

Ja, vi har flera olika försäkringar.


Om jobbet

Är jobbet farligt?

Nej, Swedavia arbetar ständigt med arbetsmiljö och förebyggande av eventuella faror som skulle kunna uppstå.


Varför ska jag söka jobb på Swedavia?

Du kommer få arbeta på en unik arbetsplats med puls. Vi bidrar dagligen till Sveriges nationella och internationella tillgänglighet. Med starkt fokus på hållbarhet ser vi att olikheter och mångfald berikar, vi ser det som en förutsättning för vår framtida utveckling som företag. Du kommer att få skapa värde och bidra i utmaningar på organisation- och samhällsnivå när vi bygger framtidens flygplatser.


Måste jag ha tillgång till bil?

Nej, det är inget krav.


Är jobbet stressigt?

Arbetstempot varierar då vi verkar inom flygplatsmiljön.