Gå till innehåll

Testverksamhet

De senaste åren har testverksamheten på Kiruna Airport bokstavligen skjutit i höjden. Flygplatsens läge i arktiskt klimat och glesbebyggt område gör den utmärkt som utgångspunkt för olika verksamheter inom flyg- och rymdindustrin.

Luftrummet runt Kiruna är inte särskilt högtrafikerat, vilket innebär att man kan flyga och göra tester utan att det påverkar annan flygtrafik alltför mycket. Bland dem som använt Kiruna Airport finns helikoptertillverkarna Augusta Bell och Westland, Nasa, Airbus och Försvarsmakten. Även mer markbundna verksamheter, som bil- och motorindustrin, är återkommande gäster i Kiruna.

Flygplatsen erbjuder möjlighet för företag och organisationer att fast förlägga sin verksamhet till området eller hyra de faciliteter som behövs, på kort eller lång tid. Här finns både mindre hangarytor och mötes- och labbutrymmen, liksom stora inomhusytor på upp till 5 000 kvadratmeter.

Kiruna Airport är känd för att vara kreativ och finner tillsammans med besökarna nya lösningar som bidrar till utvecklingen på flera sätt. Nasa beskrev flygplatsen och Kiruna som "The no problem people", allt går att lösa och det är något som Kiruna Airport är väldigt stolta över.

I samband med utvecklingen av en rymdstad och Kirunas stadsflytt kommer mycket att hända på och kring Kiruna Airport i nära framtid.