Gå till innehåll

Nattlig beredskap införs vid Kiruna Airport

2012-01-27, kl. 08:30

Swedavia och Norrbottens läns landsting har kommit till en överenskommelse avseende nattlig beredskap vid Kiruna Airport. Beredskapen innebär att ambulanstrafik av patienter via flyg säkerställs i hela regionen redan i natt.

Allt sedan Trafikverket exkluderade Kiruna Airport från flygplatser i Sverige som ska tillhandahålla nattlig beredskap för sjuktransporter via flyg har Swedavia tillsammans med Norrbottens läns landsting sökt efter en lösning. Det avtal som nu träder i kraft mellan parterna innebär att beredskap vid flygplatsen kan införas redan i natt. 

- Äntligen har vi en infrastruktur för ambulansflyg som kan möta regionens behov. Naturligtvis skapar överenskommelsen också en bättre situation för våra anställda vid flygplatsen, säger Peter Salomonsson, flygplatschef vid Kiruna Airport.

- Vi från landstingets sida är nöjda med överenskommelsen med Swedavia kring flygplatsen i Kiruna. Det är beklagligt att det tagit tid att lösa den här situationen, men vi är glada över att vi nu säkrat sjuktransporterna med ambulansflyg från Kiruna även nattetid, säger Kent Ögren landstingsråd (s), Norrbottens läns landsting. Även Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson är nöjd med beslutet: - Det är väldigt bra att Norrbottens läns landsting nu tar ansvar i frågan, situationen har hittills varit oacceptabel för kirunaborna, säger Kristina Zakrisson.

Överenskommelsen som undertecknades idag gäller till i sommar, parallellt ska också en diskussion föras om hur tjänsten ska säkerställas på lång sikt.

För ytterligare kommentarer kontakta:

Peter Salomonsson, flygplatschef Kiruna Airport, tel. 010-109 46 00

Kent Ögren, landstingsråd, Norrbottens läns landsting, 070-528 71 92

Klas Nilsson, presschef Swedavia, tel. 0704-53 65 88 eller press@swedavia.se