Gå till innehåll

Så vill norrlänningarna ha sin semester

2012-10-11, kl. 11:59

Svenskarna bestämmer resmål i god tid, är välplanerade och prioriterar att verkligen koppla av under ledigheten. Norra Sverige är inget undantag - här finns flest familjeresenärer i landet och majoriteten bestämmer sig för sitt resmål ungefär tre månader i förväg. Det svenskarna saknar mest hemifrån är sängen men efter bara en vecka hemma är knappt en tredjedel sugna på att resa igen.

I dag lanserar Swedavia Resenären – en helt ny rapport om svenskars semesterresande baserad på en undersökning utförd av TNS SIFO. Den visar vilka val svenskarna gör i samband med sin semester och hur de beter sig inför, under och efter resan.

Norrlänningarna reser i större utsträckning klädda i jeans och tröja eller anpassat för resmålet. Bara 22 procent väljer ”snyggare fritidskläder” jämfört med riksgenomsnittet på 29 procent.

För samtliga regioner i Sverige är smörgåsen förstahandsvalet på flygplatsen. I andra hand väljer flest norrlänningar varm mat (26 procent) till skillnad från riksgenomsnittet (18 procent). Norrlänningarna är de som fikar minst på resan, medan göteborgarna fikar mest.

Väl på resmålet vill norrlänningarna ta dagen som den kommer, men det är samtidigt viktigt att ha koll på läget. Jämfört med övriga regioner är det flest norrlänningar som läser hotellets informationspärm det första de gör när de kommer fram.

Över hälften av svenskarna, 54 procent, svarar att telefonen, läsplattan eller datorn är mindre viktig under resan. Nästan lika många uppdaterar aldrig eller sällan sin Facebook-profil. Och väldigt få saknar jobbet. Norrlänningar följer samma mönster.

- När norrlänningarna har semester vill de verkligen vara lediga och loggar ut. Det verkar som om man har lärt sig att använda den nya tekniken när man behöver vara tillgänglig, men också att inte använda den när man har semester, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef på Luleå Airport.

Det första de flesta norrlänningar gör när de kommer hem är att packa upp. Men man är också mest familjekär. 17 procent anger att det är ännu viktigare att ringa sina anhöriga innan de ens packar upp vilket är flest i Sverige. Rapporten innehåller även insikter och trendspaningar kring framtidens resande baserat på den befintliga kunskapen om svenskars resande.

− Vi vill bidra till den känsla av förväntan som resenärerna känner när de kommer till flygplatsen. Genom vår undersökning tar vi nu ett större grepp kring svenskarnas semesterresande, från att resetankarna väcks tills att man kommer hem igen. Kunskapen om resenärerna hjälper oss att utveckla våra flygplatser så att de blir bättre och inspirerande mötesplatser, både nu och i framtiden, säger Michael Persson Gripkow, marknadsdirektör på Swedavia.


Ladda ner Resenären här: www.swedavia.se/resenarenOm Resenären

Rapporten Resenären bygger på en undersökning utförd av TNS SIFO. Metoden är webbintervjuer med 2 000 privatpersoner i ett riksrepresentativt urval som har flugit på semester under det senast året. Intervjuerna genomfördes 26-28 juni 2012.

För mer information, kontakta
Marknadschef Anna Kowal Lindbäck, Luleå Airport, tel 010-109 49 09 alt. 070-65 44 909

Utdrag ur Resenären

  • Solsemester är populärast i alla åldersgrupper. Efter solresorna kommer storstadssemester för kvinnor i åldersgruppen 18-29 år (16 procent), att jämföra med män i samma åldersgrupp (3 procent).
  • Tiden på flygplatsen ägnar svensken helst åt att fika (19 procent), prata med ressällskapet (17 procent och shoppa (16 procent)
  • Som tidsfördriv ombord på planet anger 39 procent att de helst läser, följt av 17 procent som helst sover och 16 procent som tittar på film.
  • För de flesta innebär semestern också nya upplevelser för smaklökarna. De allra flesta, 78 procent, vill äta lokal mat på semestern. Endast 4 procent vill äta precis som hemma och bara 1 procent föredrar svensk mat.
  • 30 procent köper hem typiska souvenirer
  • Hälften av svenskarna saknar sin säng, men bara 28 procent saknar familj och barn.